Verhalen, best practices, valkuilen en inzichten
Via deze pagina navigeert u naar de reportages, interviews en verslagen die gedurende de loop van het project werden opgetekend,
Bij elkaar geven ze een beeld van de inrichting van het traject waarmee statushouders naar een opleiding (met baangarantie) in de zorgsector werden geleid - en hoe dat werd ervaren.
Door de leerlingen, de opleiders, de collega's, de projectcoördinatoren en vele andere betrokkenen.
Voor een compacter overzicht met rechtstreekse links klik hier.
Achtergronden
“Collega’s die we hard nodig hebben”
Zuyderland Zorgcentra
Bij Zuyderland Zorgcentra waren al de nodige vluchtelingen actief als vrijwilliger en sporadisch meldt zich een statushouder voor een baan,
“maar wat we met dit project willen bereiken is van een andere orde,” legt
projectleider Maarten Coolen uit.
Interview maart 2019.
“We helpen ze om te groeien”
Familiehulp
Interview maart 2019
“Aandacht voor perceptie is essentieel”
Vluchtelingenwerk Nederland
Interview maart 2019
De voorbereidende fase
Het project inrichten
Vluchtelingen, medewerkers en cliënten kregen eerste indruk
Voor- en Schakeltraject
De eerste fase van het pilottraject in Nederland
Syrische landbouwingenieur loopt stage in de zorg dankzij het project
Soms drukt hij zich in het Engels uit. ‘That's my lady’, roept hij, terwijl hij zijn arm om de oudste bewoonster slaat, die aan tafel in het woongedeelte heeft plaatsgenomen. Uit de muziekinstallatie schallen smartlappen. De vrouw, die er voor haar 97ste nog opvallend goed uitziet (‘Mijn geheim is Nivea’), vindt de nieuwste medewerker ‘een heel aardige jongen’. ‘Ik kan er goed mee praten’, zegt ze."
Klik op de button voor het hele Volkskrant-verhaal over de ervaringen van de Syrische ingenieur Riza als deelnemer van de pilot van het opleidingstraject bij Zuyderland.
Maatwerk BBL opleiding 'unicum in de Limburgse zorg', vindt GO!zine
Mahmouds kennismakingsstage in een verzorgingshuis.
Mahmoud is hier duidelijk in zijn element.
Opleiden
“Het is zaak om alle vanzelfsprekendheden expliciet te maken”
Begeleiden
“Het is echt maatwerk”
Kennismaken met een vluchteling op de afdeling
Persoonlijke aandacht in een maatwerktraject
Persoonlijke aandacht in een maatwerktraject is de basis en zonder twijfel ook een van de succesfactoren van het project ‘In de Zorg – Uit de Zorgen’.
"Die aandacht krijgen de kandidaten van alle partners en begeleiders, maar natuurlijk niet in het minst van
VluchtelingenWerk Zuid-Nederland.
Vanuit onze achtergrond hebben we oog voor zaken die voor statushouders belangrijk zijn en door anderen vaak over het hoofd worden gezien.
Ook de expertise en inbreng van onze arbeidscoaches speelt een rol. Dat zijn goed opgeleide gecommitteerde vrijwilligers die tijd hebben en maken om kandidaten te begeleiden met de dingen waar professionals vaak geen tijd voor hebben."
Zoeken naar verbeteringen
"Ik vond het een uitdaging om alles na te lopen en me af te vragen: hebben we hier al aan gedacht? Ik vind het belangrijk om alle belangen en ieders perspectief mee te nemen in dit project. Als iemand ideeën heeft of een mening kwijt wil, sta ik daar altijd voor open.” Zuyderland Projectcoördinator Romy van den Akker is altijd op zoek naar verbeteringen.
"We hadden meteen een goede klik"
De cliënten, medewerk(st)ers en leidinggevenden bij Zuyderland Zorgcentra werden al snel enthousiast over de nieuwe leerlingen, zo leert de video die tijdens de eerste stageperiode werd gemaakt.
“Wat hij in het begin heel erg moeilijk vond, is om niets te doen. Hij moest eerst observeren om de omgeving een beetje te leren kennen.
Maar meteen hadden we met het team een heel goede klik.”
Perceptie
Het beïnvloeden van de kijk op
vluchtelingen in de zorg
Samen sluiten zij aan bij dialoogtafels georganiseerd door de projectmedewerkers van Familiehulp. Het doel van deze namiddag is om via dialoog te komen tot oprecht kennismaken en tot concrete acties om mensen met een vluchtelingestatuut te verwelkomen als medewerkers van Familiehulp..
Masterclasses NL en BE: informatief en inspirerend
MC Nederland: rondetafelgesprek en ervaringen
In Nederland was gekozen voor een opzet waarbij via een rondetafelgesprek interactief informatie werd gedeeld en een aantal deelnemende statushouder over hun motieven en ervaringen vertelden.
MC België: workshops en terugkoppeling
In België bestond de Masterclass uit een viertal inspirerende en enthousiasmerende workshops waarin met name inzichten en praktische tools over communicatie en perceptie werden gedeeld..
Verspreiding
De verdere verspreiding van het traject
Als projectpartner is het verbinden van organisaties en initiatieven een karakteristieke rol van Zorg aan Zet.
Een rol die alleen maar belangrijker wordt nu het project de einddatum nadert en meer focus komt te liggen op disseminatie: het verder verspreiden van het gedachtengoed, de tools en de ontwikkelde trajecten en het informeren, interesseren en inspireren van andere zorgorganisaties en gemeenten.
Directeur Leon Lemeer: “Daarin zijn we flink wat tijd en energie aan het investeren. Door onze positie en contacten met zorgorganisaties en lokale overheden hebben we al verschillende spin-offs kunnen initiëren. De eerste concrete afspraken zijn gemaakt."