NL Verslag Infobijeenkomst 03.19 Hoogstaete

Een eerste blik op de praktijk van de opleiding
Drukbezochte Informatiebijeenkomst Hoogstaete schiep helderheid
De mevrouw op de afdeling kleinschalig wonen van Zuyderland Zorgcentrum Hoogstaete kijkt blij verrast als ze het gezelschap ziet binnenkomen. Alsof het allemaal goede bekenden zijn. En wie weet worden een aantal van hen dat ook wel. De zesendertig statushouders die deze middag in kleine groepjes door het zorgcentrum worden rondgeleid, krijgen een eerste indruk van wat misschien straks hun eigen werkomgeving gaat worden.
Een baan in de zorg

Ze hebben zich ingeschreven voor de informatiebijeenkomst die Zuyderland als partner van het project In de Zorg – Uit de Zorgen heeft georganiseerd voor vluchtelingen die willen werken in de zorgsector.

In samenwerking met Gilde Opleidingen heeft Zuyderland een traject ingericht dat leidt tot een erkende startkwalificatie als Helpende Zorg en Welzijn Niveau 2.

Het is een pilot traject waarmee ervaring wordt opgedaan met mogelijkheden en moeilijkheden van de doelgroep.

Die ervaringen en inzichten worden later weer meegenomen bij het vormgeven van het opleidingstraject dat ook door andere zorgorganisaties kan worden ingezet.

Enerzijds om bij te dragen aan de personeelsvoorziening in de huidige krappe arbeidsmarkt, anderzijds om vluchtelingen door middel van een baan te helpen integreren in onze maatschappij.

Realistisch beeld

De deelnemers van de infomiddag van 25 maart 2019 krijgen op verschillende manieren een inzicht in de praktijk die ze kunnen verwachten als ze in september daadwerkelijk zouden starten met de opleiding.

Na de ontvangst geeft Anouk Hanssen, accountmanager Gilde opleidingen, een presentatie waarin ze uitgebreid ingaat op de inhoud van de opleiding, hoe de combinatie leren en werken eruit zal zien, hoe lang het gaat duren, maar ook wat ze gaan verdienen.

En welke uitdagingen erbij zullen komen kijken, want het is nadrukkelijk de bedoeling van de organisatie om een realistisch beeld te schetsen van wat de kandidaten kunnen verwachten.

Ervaringsdeskundige aan het woord

Vandaar ook dat Madiha Wahab als ervaringsdeskundige is uitgenodigd om te vertellen over haar werk en haar opleiding. Ze is nu leerling Verzorgende IG, nadat ze eerder zelf de opleiding Helpende Zorg en Welzijn Niveau 2 had doorlopen en een jaar praktijkervaring had opgedaan.

Manuela Mulders, opleidingscoördinator bij Zuyderland interviewt haar en zorgt dat de vragen die de aanwezigen het meest bezighouden ruim aandacht krijgen. Dan gaat het vooral om het combineren van leren en werken met het huishouden, de kinderen en het dagelijks leven. En over cultuuraspecten.

Madiha: “Ik heb twee kinderen, en mijn man ondersteunt me. Hij werkt vaker thuis en is dus een beetje flexibel.

Daarom heb ik nooit zo’n problemen gehad met opvang van de kinderen. Het is wel belangrijk dat je goede ondersteuning hebt thuis; als dat in orde is kun je het werk of de opleiding goed combineren met andere taken en bezigheden.
Madiha Wahab en Manuela Mulders tijdens de presentatie
Maar je moet alles wel heel goed plannen. Eén keer afmelden van school kan iedereen overkomen, maar als het regelmatiger voorkomt krijg je echt problemen."

Knop omzetten

Manuela: “Vorige keer kwamen er veel vragen over dit werk in combinatie met geloof. Kun je daar wat meer over vertellen?”

Madiha: “Het geloof staat hier eigenlijk los van. Er staat nergens opgeschreven dat je geen man zou mogen wassen; tijdens de oorlog verzorgde de vrouw van de profeet ook mannen die gewond waren. Ons geloof is er niet om ons leven te belemmeren.

Als je iemand helpt die zorg nodig heeft, doe je iets voor een goed doel. Voor mij is het dus geen kwestie.” “Vond je het zelf moeilijk toen je dat in de opleiding voor het eerst moest doen,” vraagt iemand uit de zaal.

“Heel eerlijk gezegd had ik er in het begin wel moeite mee,” laat ze weten. “Maar dat staat los van het feit dat ik moslima ben.

Ik begeleid nu Nederlandse meisjes van een jaar of zestien, zeventien en die hebben er ook moeite mee, dat heeft niets met geloof te maken. Het is een kwestie van een knop omzetten.

Je moet achter je keuze om in de zorg te gaan werken blijven staan, dan gaat het vanzelf.En nu ervaar ik helemaal geen verschil meer tussen het wassen van een man of een vrouw.”

Manuela: “En veel mannen hier moeten net zo goed wennen dat een vrouw hun komt verzorgen, dat vinden ze ook niet altijd fijn. Maar uiteindelijk gaat het erom dat we met z’n allen goede zorg willen leveren, dat moet je je voor ogen houden.”

Doorzetten en je doel bereiken

Madiha: “En als je ergens mee zit kun je altijd terecht bij je collega’s, met hen kun je alles delen. Als je omringd bent door professionele collega’s, leer je altijd wat.”

Of ze nog een advies heeft voor haar (misschien) aanstaande collega’s?

“Als je een hart hebt voor de zorg moet je echt achter je keuze gaan staan en het gewoon doen. Misschien gaat het met vallen en opstaan, maar als je doorzet zul je echt je doel bereiken."

Share by: