Story - Interview Esther Verspreet Familiehulp

Familiehulp biedt vluchtelingen leer-werktraject met intensieve begeleiding
“We helpen ze te groeien”
Familiehulp is vanaf het begin als lead partner betrokken bij het project In de Zorg - Uit de Zorgen, en dat vanuit een dubbele doelstelling. Projectleider Esther Verspreet: “In de eerste plaats omdat we weten dat er een enorm potentieel aan goede en voor de zorg geschikte mensen aanwezig is, maar dat zij de weg naar onze sector niet altijd vinden.

Heel specifiek hebben we het dan ook over vluchtelingen. Met dit project willen we hen prikkelen om voor de zorg te kiezen door inzicht te geven in de mogelijkheden, opleidingen en beroepen binnen de sector.

We willen op deze manier de zorg en zorgberoepen bekender maken bij de doelgroep en als familiehulp ook actief het leerwerktraject promoten dat we voor hen hebben ingericht.”
kandidaten ondersteunen

Dat leer-werktraject is ingericht in lijn met de tweede projectdoelstelling: vluchtelingen die geïnteresseerd zijn geraakt daadwerkelijk toeleiden naar een baan in de zorg.

Esther: “In ons leer-werktraject worden kandidaten ondersteund bij het leren van de vaktaal en de nodige werknemersvaardigheden, terwijl ze tegelijkertijd al concreet aan het werk zijn.

Met die benadering hebben we bij eerdere projecten, zoals DSP in Brussel, al goede resultaten geboekt.

Goede samenwerking en intensieve begeleiding met coaching op de werkvloer bleken daar belangrijke succesfactoren en dat doen we dus ook bij In de Zorg – Uit de Zorgen.

Daarvoor hebben we coaches in dienst die zich helemaal richten op deze doelgroep.”

Kennis en expertise delen

Het is overigens niet zo dat geïnteresseerde vluchtelingen per definitie bij Familiehulp terecht moeten komen.

Esther: “Als we meer ervaring hebben opgedaan gaan we actief andere zorgorganisaties opzoeken om ze warm te maken om ook leerwerktrajecten aan te bieden voor vluchtelingen.

Uiteraard kunnen ze dan gebruik maken van de expertise en middelen die we  daarvoor ontwikkelen. Die kennisdeling is nadrukkelijk een van de doelstellingen van het project.”

Samenwerking

Familiehulp werkt in dit project in België onder andere samen met Limburg gastvrij en het Internationaal Comité die veel vluchtelingen in Limburg begeleiden en een uitgebreid netwerk hebben.

Er zullen dan ook veel vluchtelingen toegeleid worden via deze geassocieerde partners. Esther: “We benaderen hen omdat ze rechtstreeks contact hebben met de vluchtelingen en ze kunnen prikkelen tot kennismaken met de zorgsector.

We merkten in het voortraject door de bevraging van trajectbegeleiders dat er veel mensen tussenuit glippen als we alleen via de bestaande kanalen werven. Dat is ook één van de redenen dat we met het project zijn gestart.
Esther Verspreet: "We zoeken mee naar oplossingen voor problemen die zich kunnen voordoen"
Meedenken

Voor vluchtelingen die geïnteresseerd zijn in de zorg, maar geen langdurige opleiding willen volgen biedt Familiehulp jobs waarvoor geen diploma’s nodig zijn, zoals huishoudhulpen  binnen  het systeem van dienstencheques en huishoudhulpen voor zorgbehoevenden thuis.

“We denken mee over welke job het meest geschikt is en hoe we dat het best georganiseerd krijgen, dicht bij de woonplaats in principe.

We zoeken ook mee naar oplossingen rond mogelijke vervoersproblemen of kinderopvang. En we hebben dus coaches klaarstaan om ze te helpen groeien.”

Sinds in januari 2019 België met de lokale uitrol gestart is, hebben de eerste vluchtelingen de weg naar het project gevonden.

“Het is natuurlijk nog niet gezegd dat alle kandidaten ook daadwerkelijk zullen instromen, want er kunnen allerlei factoren spelen die dat verhinderen of bemoeilijken, maar het is zonder meer een mooi begin.

We starten derde week maart ook met onze campagneweek en verwachten een snelle stijging van het aantal kandidaten.”
Share by: