BE Dialoogtafels Familiehulp Sint-Truiden

(H)erkenning, waardering, energie en concrete plannen
Inspirerende 'Dialoogtafels' Familiehulp in asielcentrum Sint-Truiden
Op 11 maart 2019 onthalen 9 bewoners van het asielcentrum in Sint-Truiden, in eerste instantie wat aarzelend, 21 medewerkers en een cliënt van Familiehulp.  Samen sluiten zij aan bij dialoogtafels georganiseerd door de projectmedewerkers van het project ‘In de Zorg – uit de Zorgen’ van Familiehulp.

Het doel van deze namiddag is om via dialoog te komen tot oprecht kennismaken en tot concrete acties om mensen met een vluchtelingestatuut te verwelkomen als medewerkers van Familiehulp.
In het openingswoord wordt al gauw duidelijk dat deze namiddag in het teken staat van een andere benadering van het thema vluchtelingen: ‘de vluchteling’ als mens met heel wat talenten.  Deze talentbenadering van mensen met een vluchtelingenstatuut – in plaats van de veelgebruikte probleembenadering – zet direct een positieve toon.

Ontmoeting 

Het eerste luik van de namiddag staat vooral in het teken van ontmoeting. Bewoners van het asielcentrum gidsen de medewerkers van Familiehulp met veel openheid en enthousiasme door het centrum.

Al gauw komt de rijkdom aan taaltalent in deze kleine groep bewoners naar boven: Engels, Nederlands, Spaans, Arabisch, Turks, Hebreeuws, Duits, Farsi en meer.  Ook de enorme (werk)ervaring – onder andere in het onderwijs, de financiële wereld en de gezondheidssector – maakt indruk.

Waardenmozaïek

Vervolgens wordt aan de hand van een ‘waardenmozaïek’ het gesprek aangeknoopt over hoe men liefst zijn vrije tijd doorbrengt, waar men graag zou wonen, welk soort werk we willen doen en met wie we graag tijd doorbrengen.

Een verzorgende en huishoudhulp vertoeven in een woonwijk. Dit is ook het geval voor een jonge Afrikaanse man die toch ook wel wat rustig wil wonen. Enkele zorgpartners en een Irakese man zoeken dan weer liever de drukte van de stad op.

Diezelfde Irakese man omringt zich dan ook graag met heel wat volk en een gaat graag naar een feestje, zoals de zorgpartner en projectwerker, terwijl voor anderen het samenzijn met het gezin  het hoogst in de vaandel wordt gedragen.

“Family is the most important to me. Having a family and surrounding yourself with family members is what makes life meaningful”. 
Jonge Afrikaanse asielzoeker

Verbinding

Het herkennen van de gemeenschappelijke waarden en de erkenning van elkaars talenten heeft een zeer verbindend karakter en de meerwaarde van een dergelijke ontmoeting kan moeilijk overschat worden.

Of zoals het zo mooi gezegd wordt door een huishoudhulp en een verzorgende van Familiehulp: “We zijn toch eigenlijk allemaal niet zo verschillend – we willen dezelfde dingen, willen dat onze familie gelukkig en gezond is. Menselijke waarden zijn toch eigenlijk universeel”.

Een collega valt bij:“Ik vind dit enorm verrijkend en ben blij dat ik aanwezig mag zijn. Toch wel een eye-opener om te zien hoe deze mensen ondanks hun problemen een succes willen maken van hun leven in België.”

Communiceren zonder taal

Met heel wat positieve energie, wordt het tweede luik van de namiddag aangevat.
Klik hier voor het filmpje
Een klein opwarmertje, waarbij de medewerkers worden uitgedaagd om zonder taal zorghandelingen uit te beelden, zorgt niet alleen voor hilariteit maar geeft ook aan dat we toch al heel wat kunnen communiceren zonder taal.

Vier uitdagingen

In een laatste oefening denken de medewerkers en cliënten van Familiehulp in kleine groepjes na over mogelijke oplossingen  voor de vier belangrijke uitdagingen die de thuiszorgorganisatie ziet bij het aanwerven van nieuwe medewerkers met een vluchtelingenstatuut: taal, mobiliteit, weerstand bij cliënten en weerstand bij medewerkers.

Mooie ideeën

Heel wat mooie ideeën worden geopperd om als organisatie aan de slag te gaan om nieuwe medewerkers met een vluchtelingenstatuut en met goesting in de zorg, succesvol tewerk te stellen. Enkele voorbeelden:


“Een aangepaste personeelsgids in andere talen en met veel pictogrammen.”“Meterschap (buddies) voor onze nieuwe collega’s.”

“Wij hebben allen een opvoedkundige rol: elk van ons moet de waarden van Familiehulp uitdragen naar onze cliënten en niet ingaan op vooroordelen – het is de rol van zorgpartners, coaches en medewerkers om cliënt gerust te stellen en mee te nemen in.” 

Een verzorgende van Familiehulp met Nigeriaanse herkomst getuigt spontaan hoe zij in het verleden is omgegaan met weerstanden van de cliënt en vertelt wat haar geholpen heeft:

“In het begin wilde een klant mij niet binnen laten als verzorgende. Familiehulp communiceerde zeer duidelijk dat ik een goede verzorgende was met de juiste kwalificaties.

Indien de klant mij niet zou willen zou zij geen vervanging krijgen maar terug op de wachtlijst komen te staan. Ik voelde mij heel gesteund door de zorgpartner en Familiehulp. Ik wist ‘they’ve got my back!”
 
Inzichten

Bij de afsluiting van deze dag blijkt al gauw wat voor positieve energie de dialoogtafels hebben veroorzaakt en wat een sterke tool ze zijn om te werken rond beeldvorming in organisaties.

Medewerkers, klant en bewoners bedanken projectmedewerkers voor de namiddag.

Hun deelname heeft hen veel waardering en inzichten gegeven in de ander en vooral energie om verder met dit thema aan de slag te gaan.

Alle deelnemers van Familiehulp gaan een verder engagement aan om een rol op te nemen als ‘meter’ en/of  ‘stagebegeleider’ van een medewerker met een vluchtelingenstatuut en velen nemen bewust het ambassadeurschap op voor het project.
    
“Bedankt dat ik hiervoor aanwezig mag zijn.Het geeft me een enorme energie om nu verder met dit thema aan de slag te gaan bij Familiehulp”
Partner medewerkersbeleid Familiehulp
Share by: