Story - Interview Maarten Coolen Zuyderland

Zuyderland Zorgcentra start in september met eerste opleiding
“Gewoon gewaardeerde collega’s die we hard nodig hebben”
Het is goeddeels onbekend terrein waarop Zuyderland Zorgcentra zich met het project In de Zorg - Uit de Zorgen begeeft. Bedoeling is om een substantieel aantal statushouders als nieuwe medewerkers in te laten stromen in de Zuyderland Zorgcentra voor ouderen in de regio rond Sittard-Geleen.

De nodige vluchtelingen zijn er als vrijwilliger in de weer, en sporadisch meldt zich een statushouder voor een baan, “maar wat we met dit project willen bereiken is van een andere orde,” legt projectleider Maarten Coolen uit. “We ontwikkelen enerzijds een opleidingstraject dat later met andere zorgorganisaties kan worden gedeeld. Anderzijds proberen we al meteen zoveel mogelijk statushouders daadwerkelijk aan een baan te helpen.
Dat is een complex project doordat de doelgroep een behoorlijke afstand tot de arbeidsmarkt heeft en in eerste instantie veel specifieke ondersteuning nodig heeft. Dat we met verschillende organisaties in drie landen samenwerken om dit te verwezenlijken maakt het natuurlijk ook niet eenvoudiger.”

Van Start

“Het eerste projectjaar werd grotendeels besteed aan het inventariseren van de bestaande praktijk en het ontwikkelen van tools, instrumenten en voorzieningen.

Maarten: “In september zullen de eerste kandidaten starten met de opleiding die we samen met Gilde hebben ontwikkeld. We interesseren kandidaten via infoavonden die we in samenwerking met Zorg aan Zet en de gemeente Sittard-Geleen organiseren.

We gaan in gesprek met geïnteresseerde vluchtelingen en uiteindelijk doen ze een breed assessment bij Gilde Opleidingen waarbij we onder andere kijken naar taalniveau, karakter, leervermogen en eerdere ervaring.

Na een laatste selectiegesprek kunnen ze om te beginnen een korte stage op een afdeling lopen om samen te kijken of de zorg echt iets voor hun is. Uiteindelijk hopen we in september met een groep van zo’n 25 deelnemers te starten.

De eerste maanden zijn ingeruimd voor extra ondersteuning op het gebied van taal, werknemersvaardigheden, culturele aspecten en dergelijke. Vanaf januari 2020 start dan het speciaal ontwikkelde BBL-traject.”

Lastig schatten

Het zoeken en werven van potentiële kandidaten blijkt niet eenvoudig. Mensen zijn weliswaar in allerlei systemen geregistreerd, maar een selectie van alle vluchtelingen met zorgpotentie in de (wijde) regio is een ingewikkeld proces op zich.

Maarten: “Dat maakt het erg lastig in te schatten hoeveel mensen we kunnen bereiken en hoeveel daarvan uiteindelijk geschikt zijn. Lastig, maar wel passend in de projectdoelstelling, want we willen de drempels en kansen zo goed mogelijk in kaart brengen om daarvan te leren.”

Niet ‘erbij’ doen

Aanvankelijk werd het project getrokken door medewerkers die hun projecttaken naast het dagelijks werk uitvoeren.

Maarten: “We zijn nu op zoek naar een dedicated projectmanager die zich uitsluitend met In de Zorg- Uit de Zorgen gaat bezighouden. Er blijkt zoveel bij te komen kijken dat je het niet ‘erbij’ kunt blijven doen.”
Maarten Coolen: "We voelen als maatschappelijke organisatie de plicht om bij te dragen aan de integratie van vluchtelingen."
Waarom doet Zuyderland al die moeite?

“In de eerste plaats omdat we afstevenen op een groot personeelstekort. Er zijn hier elke maand wel een paar afscheidsfeestjes van medewerkers die met pensioen gaan, terwijl er maar weinig instroom is.

Er werken op dit moment wel mensen met een migratieachtergrond bij ons, maar meestal niet aan het bed. Met het project leiden we op tot HZW niveau 2 en kunnen ze daadwerkelijk mensen verzorgen.

Het is voor ons een doelgroep in de personeelsvoorziening, maar we voelen als maatschappelijke organisatie ook de plicht om bij te dragen aan de integratie van vluchtelingen. En dat gaat nog altijd het beste via werk.”

Gesteund voelen

In het kader van die integratiedoelstelling wordt in het project ook gewerkt aan perceptieverandering. Onder meer aan de perceptie van medewerkers ten aanzien van vluchteling-collega’s.

Maarten: “Een aantal managers heeft al aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in het project en zich eraan te willen verbinden.

In eerste instantie kijken we vooral naar afdelingen met medewerkers met affiniteit met de doelstellingen.

We hopen echt dat er maatjesachtige verhoudingen ontstaan en de vluchteling collega’s zich gesteund voelen.

Van de andere kant is het wel nadrukkelijk de bedoeling dat ze hetzelfde gaan functioneren als iedereen; geen uitzonderingspositie, maar gewoon gewaardeerde collega’s die we hard nodig hebben.”


Share by: