Story - Interview Joon Menze VWN

Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland participeert met kennis en expertise
“Aandacht voor perceptie en verwachtingen is essentieel"
“Bijna alle vluchtelingen willen graag werken en in hun eigen inkomen voorzien. Ze zijn in hun land van herkomst meestal niet anders gewend, want uitkeringen bestaan daar gewoon niet.

Tegelijkertijd is het voor hen niet eenvoudig om hier een baan te krijgen. Vooral de eerste tijd spreken ze de taal vaak nog niet goed genoeg en ook sluit hun werkervaring niet goed aan op hoe het in onze landen toegaat.” Joon Menze, Projectmanager Arbeidsparticipatie regio Limburg bij VluchtelingenWerk Zuid-Nederland verklaart daarmee waarom zijn organisatie vanaf de start betrokken is bij het project In de Zorg – Uit de Zorgen, dat vluchtelingen toeleidt naar een opleiding of baan in de zorgsector.
“Doordat we vanaf het begin meegeschreven hebben aan het projectplan, voldoet het aan heel veel criteria die wij belangrijk vinden, met name de focus op toeleiden naar en plaatsen van vluchtelingen bij werkgevers.

In dit geval krijgen ze in Limburg de kans een speciaal ontwikkelde BBL-opleiding te volgen, waarbij projectpartner Zuyderland Zorgcentra een baangarantie geeft voor iedereen die de opleiding met succes afrondt.

Verwachtingen en realiteit

In lijn met hoe wij altijd werken, worden kandidaten echt toegerust en krijgen ze al voor de echte opleiding start concrete handvatten om er een succes van te maken.

Extra taalonderwijs, ook in de vaktaal, ondersteuning bij het ontwikkelen van werknemersvaardigheden, ervaring opdoen op de werkplek om een realistisch beeld te krijgen.

Dat laatste is echt belangrijk, want in veel landen is zorg niet veel meer dan het verzorgen van je eigen familie.”

Inmiddels is het werven van kandidaten en het onder hun aandacht brengen van het project en de mogelijkheden van start gegaan. “Dat is een uitdaging op zich. Je zou denken dat je met een druk op de knop alle potentiële kandidaten kunt uitfilteren en benaderen, maar zo zit het niet.

Er kan tijdens de intake bij gemeenten, VluchtelingenWerk en andere instanties al in een vroeg stadium sprake van miscommunicatie zijn door de verschillen in cultuur en taal.

Bij VluchtelingenWerk werken we daarom met tolken, nemen we rustig de tijd en maken we gebruik van onze jarenlange ervaring om zo het risico op miscommunicatie te verlagen. Maar zelfs als er geen sprake van miscommunicatie is blijft het heel lastig om vooraf te zien of verwachtingen en realiteit gaan matchen.

Van degenen die zich aanmelden zal waarschijnlijk een flink percentage uiteindelijk afhaken of niet geschikt blijken, vooral omdat in de zorg nog meer dan elders cultuurverschillen kunnen gaan spelen.
Joon Menze: "Vluchtelingen krijgen handvatten om er echt een succes van te maken."
De focus op één sector is wat dit project onderscheidt van veel andere, maar die focus maakt ook dat je veel meer mensen initieel moet interesseren om er uiteindelijk genoeg over te houden. Bij dit project besteden we daarom van meet af aan veel aandacht aan perceptie en verwachtingen.

Net zo goed als het gaat om het beeld dat vluchtelingen van de zorg hier hebben, als bijvoorbeeld aan de acceptatie van vluchtelingcollega’s op de werkvloer.

Een van de Interreg subsidievoorwaarden is dat alle middelen en inzichten die we binnen het project ontwikkelen worden gedeeld. Alle kennis en ervaring die we opdoen is straks dus beschikbaar voor andere zorgorganisaties die er hun voordeel mee kunnen doen in de krappe arbeidsmarkt waar de sector mee te maken heeft.

Voor onze doelgroep vergroot het de kans op een opleiding of baan, dus daarom werken we er graag aan mee.

Vertrouwde organisatie

“Wij zijn een vertrouwde organisatie voor vluchtelingen en we hebben heel veel kennis en expertise, ook wat betreft hun arbeidsparticipatie. Die kennis brengen we in het project in en die wordt daarmee breed gedeeld en beschikbaar."
Share by: