NL Voortraject: Bestaande leer- en/of werktrajecten

Bestaande leer- en/of werktrajecten
Van welke leer- en/of werktrajecten kunnen potentiële deelnemers gebruik maken?
Traject Zuyderland (IDZ-UDZ)

e kandidaten starten met een (voor)schakeltraject waarbij ze opgeleid worden in de basis van zorg, communicatieve vaardigheden, leren-leren, (vak)taal en wat een werknemers in Nederland zijn, betekent.


Tijdens deze 6 maanden wordt op maat een passende vervolgtraject afgestemd.

Keuze hierbij is:


  • leerling gaat door naar BBL-opleiding niveau 2 Helpende Zorg en Welzijn
  • leerling gaat door naar BBL-opleiding niveau 3 Verzorgende IG
  • Leerling gaat door naar BBL-opleiding niveau 4 Verpleegkunde


Tijdens opleidingen is versnelling en doorstroom naar hogere niveaus ook mogelijk. Bij Gilde Opleidingen geldt maatwerk en gepersonaliseerd leren.


Overstap wordt vastgesteld op basis van resultaten 1e leerjaar, maar ook de capaciteiten worden hierin meegenomen.

Onderwijstrajecten WO
Op de website van Nuffic staat informatie voor vluchtelingen die een opleiding willen volgen op MBO, HBO of universitair niveau.
WO - NUFFIC
UAF biedt informatie en begeleiding voor vluchtelingstudenten
Het UAF (University Assistance Fund) begeleidt al jaren vluchtelingstudenten bij hun HBO of universitaire opleiding en het vinden van een baan. Bekijk hier een filmpje in Engels, Frans of Tigrinya over wat het UAF doet.
WO - UAF
Het UAF verzorgt ook op locatie voorlichtingen aan medewerkers/vrijwilligers van VluchtelingenWerk. Ook is er (digitaal) voorlichtingsmateriaal beschikbaar.
WO - UAF - Overzicht
Had jij in jouw land van herkomst een medisch beroep zoals arts, tandarts, apotheker of verpleegkundige en wil jij dat beroep in Nederland weer uitoefenen? Het UAF denkt met je mee hoe jij dit doel weer kunt bereiken.
Hulp bij medische assesments
Ken je een vluchteling met academische achtergrond die ook graag vakken wil volgen op zijn studiegebied?

Dan zijn er een aantal universiteiten die daar mogelijkheden voor bieden.

Download de flyer Educatie mogelijkheden voor hoogopgeleide vluchtelingen.
Flyer LOVO
Hoger Beroeps Onderwijs (HBO)
Wil je je inburgering afronden en je tegelijkertijd voorbereiden op een bacheloropleiding? Volg dan de prebachelor bij Zuyd Hogeschool. Die duurt één jaar.

HBO - Prebachelor voor vluchtelingen
Op de website van Nuffic staat informatie voor vluchtelingen die een opleiding willen volgen op MBO, HBO of universitair niveau.

HBO - NUFFIC
MBO (middelbaar beroeps onderwijs)
Het secundair beroepsonderwijs (mbo) wordt binnen twee leerwegen aangeboden: de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en de beroepsopleidende leerweg (bol). Beide leerwegen zijn geïntegreerd in een landelijke kwalificatiestructuur en bieden gelijke kansen, waarbij beide groepen leerlingen dezelfde kwalificaties en hetzelfde diploma kunnen behalen. In de bbl brengt een leerling minstens 60 procent van de tijd in een leerbedrijf door; in de bol varieert de hoeveelheid praktijk van 20 tot 60 procent.

Het secundair beroepsonderwijs onderscheidt vijf typen opleidingen:
  • Entreeopleiding (1 jaar; kwalificatieniveau 1)
  • Basisberoepsopleiding (2 jaar; kwalificatieniveau 2)
  • Vakopleiding (3 jaar; kwalificatieniveau 3)
  • Middenkaderopleiding (3 of 4 jaar; kwalificatieniveau 4)
  • Specialistenopleiding (1 jaar na een relevante vakopleiding; kwalificatieniveau 4)

Nuffic
Op de website van Nuffic staat informatie voor vluchtelingen die een opleiding willen volgen op MBO, HBO of universitair niveau.
MBO - NUFFIC
Tools
Tools die gedurende de looptijd van het traject
worden ontwikkeld, worden beschikbaar gesteld
via deze website.
Inburgeren en NL leren Taal en opleiding
Duale trajecten - info
Statushouders leren sneller de taal en kunnen direct participeren met trajecten waarin gelijktijdig wordt gewerkt aan de ontwikkeling van taal- en werkvaardigheden.

Hiermee dragen deze duale trajecten bij aan een versnelling van de (arbeids)participatie van statushouders.
Factsheet Duale trajecten taal en werk Duale trajecten Taal en Werrk - Regioplan Conclusies Duale trajecten Taal en Werk
Informatie over het beroep Verzorgende
Beroep: Verzorgende Beroep: Verzorgende IG Filmpje beroep Verzorgende
Zes mogelijke routes voor jonge vluchtelingen

Eigenlijk een gids voor en door MBO-scholen, maar geeft een beeld van 6 mogelijke routes voor (jongere) vluchtelingen waarin taal- en beroepsonderwijs op verschillende manieren worden gecombineerd, zodat zij een goede start op de arbeidsmarkt kunnen maken. Het kan bijvoorbeeld dienen ter inspiratie om met een onderwijsinstelling in gesprek te gaan voor een mogelijke trajecten (inclusief organisatietips en financieringsmogelijkheden).
Routegids
Praktijkonderwijs
De 3 O’s: ondernemers, onderwijs en overheid bundelen hun krachten in VOORdeel & VERVOLG om de arbeidsparticipatie in Zuid-Limburg te verhogen, het aanwezige arbeidspotentieel in te zetten en medewerkers duurzaam aan het werk te krijgen èn houden.
Ondernemers, onderwijs en overheid zetten zich binnen VOORdeel & VERVOLG in om samen toekomst-, arbeidsmarkt- en doelgroepgericht onderwijs te ontwikkelen. Het resultaat is het ontstaan van een mooie groep (toekomstige) medewerkers die beschikt over de juiste competenties, beroepsgerichte ervaring en de motivatie voelt zich blijvend te ontwikkelen.
VOORDEEL & VERVOLG

Zuyderland Zorgcentra biedt Zorg-brede MBO-opleiding op maat en
met baangarantie voor Statushouders / Migranten

Solliciteren tot 1 september 2020

In het kader van het project ‘In de zorg - Uit de zorgen’ biedt Zuyderland in samenwerking met WSP en Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland statushouders/migranten de mogelijkheid om een MBO Zorg-breed schakeltraject (voortraject van 6 maanden) te volgen.
Tegen het eind van het schakeltraject zal - op basis van de vastgelegde beoordelingscriteria - worden besloten of de leerling kan doorstromen naar niveau 2 (Helpende Zorg & Welzijn), niveau 3 (Verzorgende IG) of niveau 4 (Verpleegkunde).

Het traject zal qua inhoud en beoordelingscriteria niet anders zijn dan afgelopen jaar (2019-2020).

Is deze opleiding de start van jouw loopbaan in de zorg?

Wil jij deel uit maken van onze zorggeneratie van de toekomst?

Zuyderland Zorgcentra biedt jou de mogelijkheid om werken en leren te combineren in een BBL-traject.

Naast een waardevol diploma, heb je na het afronden van de opleiding ook een vaste aanstelling op zak!

Wat ga je doen?

Als het advies is om de BBL opleiding Helpende zorg en welzijn te volgen bied je praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers.

De cliënten zijn mensen met een (chronische) ziekte, psychiatrische problemen of een handicap. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager in zijn woonomgeving.

De werkzaamheden bestaan uit het verzorgen van maaltijden, schoonmaken, helpen bij persoonlijke verzorging of begeleiden bij activiteiten.

Je voert eenvoudige, routinematige werkzaamheden uit in laagcomplexe, stabiele en veelal langdurige situaties. Je werkt in teamverband en assisteert collega’s bij de zorgverlening en/of de sociaal-agogische werkzaamheden.


De opleiding start met een beroepsvoorbereidende periode (schakeltraject) van 6 maanden, waarin je een paar dagen school met stage combineert om basiskennis te leren.

Na deze beroepsvoorbereidende periode start de leerarbeidsovereenkomst waarbij je 1 dag per week naar school gaat, en de overige uren gaat leren en werken in de praktijk bij een van onze zorgcentra.

Wat vragen wij?

- Je bent statushouder of migrant of houder van een verblijfsvergunning met asiel.

- Minimaal A2 taalniveau, bij voorkeur B1.

- Je dient een geldig Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen. Deze is verplicht voor elke werknemer binnen Zuyderland.

- Je bent bereid om wisselende diensten te werken. Dit is van maandag tot en met zondag volgens een vooraf besproken rooster. Diensten kunnen zijn van 07-00 tot 15:30 of 15:00 tot 23:00 uur.

- Na het behalen van het diploma kun je ook in de nachtdiensten ingezet worden. De nachtdienst begint vanaf 23:00 uur 's avonds en duurt tot 07:00 uur ‘s ochtend. Zolang je nog leerling bent, zal dit niet van je gevraagd worden.

- Een vooropleiding is niet vereist. Deelnemers vullen de screeningslijst in, waarna een selectiegesprek volgt. Bij positief afsluiten doorlopen zij dan een oriënterende stage. Aan de hand hiervan wordt gekeken of het opleidingstraject passend is.

- Je hebt hart voor de ouderenzorg.

- Je hebt een open en sociale houding en bent alert en integer.

Wat bieden wij?

 

  • Een 24 maanden durende BBL opleiding waarvan de eerste 6 maanden schakeltraject met mogelijkheid tot behoud van uitkering of op een op maatwerk bepaald salaris.


  • Gedurende deze periode ontvang je van Zuyderland een leerovereenkomst waarbij je voornamelijk naar school gaat, afgewisseld met een dag stage in de week.


  • Je krijgt extra ondersteuning in vaktaal, studievaardigheden en werknemersvaardigheden.


  • Je kunt kiezen uit een leerovereenkomst van 27 of 36 uur. In overleg met ons kun je zelf je voorkeur aangeven.


  • Wij bieden je na de beroepsvoorbereidende periode een leerarbeidsovereenkomst voor 27 of 36 uur* per week. In overleg met ons kun je zelf je voorkeur aangeven


  • Tijdens de opleiding kom je op diverse afdelingen en locaties te werken en vervul je ook onregelmatige diensten, zoals het weekend en feestdagen.


  • Het salaris is conform CAO-Ziekenhuizen, inclusief vakantietoeslag, 13e maand en eindejaarsuitkering.


  • Het schoolgeld komt geheel voor rekening van Zuyderland Zorgcentra. De boeken krijg je in bruikleen en mag je bij een succesvolle afronding van de opleiding behouden.


  • Deelname aan meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden. Baangarantie voor de functie waarvoor je wordt opgeleid mits de opleiding met positief resultaat wordt afgerond.

 

Procedure
De selectiegesprekken vinden plaats in de maand september.


Op basis van deze gesprekken en het portfolio wordt bekeken

wie een oriënterende stage in de zorg kan gaan lopen.


Tijdens de oriënterende stage lopen, maak je echt al kennis met de zorg.

Na de oriënterende stage kun je aangeven of je het inderdaad nog leuk vindt en graag wil beginnen.

De begeleiders kijken dan of je geschikt bent om te beginnen met het
schakeltraject dat op 1 maart 2021 van start gaat .

Als je dit schakeltraject met goed gevolg aflegt, kun je starten met de
BBL-opleidingen (niv 2, 3 of 4) die starten op 30 augustus 2021 .


Solliciteren


Solliciteren kon tot 1 september 2020.


Sollicitaties die later binnenkomen worden op de wachtlijst gezet. Per mail word je op de hoogte gehouden van de verdere procedure.


Share by: