NL Vluchtelingen - De weg naar werk of opleiding

Onderwijs - Inburgeren en Nederlands leren
Als u in Nederland komt wonen, doet u er goed aan om snel de taal te leren En om de geschreven én ongeschreven regels te kennen. Dan vindt u sneller uw weg en voelt u zich eerder welkom. U wordt dan onderdeel van de Nederlandse samenleving. Dat heet integratie.
Integreren kan soms moeilijk zijn, maar het is ook ontzettend interessant en spannend: er gaat een heel nieuwe wereld voor u open!

Om in te burgeren moet u Nederlands leren. En u moet leren hoe Nederlanders wonen en werken. Dat moet van de regering, dat staat in de wet Inburgering. Als u genoeg hebt geleerd, doet u inburgeringsexamen.

Deze website is voor u als u na 1 januari 2013 inburgeringsplichtig bent geworden.
Of als u wilt naturaliseren.

Op de website Tel mee met Taal vindt informatie  en (digitaal) voorlichtingsmateriaal over taalverwerving.

Klik op de nieuwsbrief-link als u op de hoogte wilt blijven van de subsidiemogelijkheden in 2019 vanuit Tel mee met Taal,

Ook interessant: de Toolkit Taalondersteuning voor volwassen vluchtelingen van de Raad van Europa
Taalkit DUTCH is een taalpakket voor het leren van de eerste beginselen van de Nederlandse taal.

Zowel online als offline kunnen vluchtelingen, vanaf dag één, samen met hun begeleiders, op een gestructureerde manier de eerste beginselen van de Nederlandse taal leren.

De Taalkit DUTCH werd in 2015 gelanceerd door CINOP en Oefenen.nl.

Wilt u als uitzendkracht aan uw toekomst werken dan is er wellicht een scholingsvoucher voor u!

Dit is een voucher ter waarde voor een cursus of opleiding. De opleiding moet wel arbeidsmarktrelevant zijn. U kunt hem dus gebruiken voor uw pad naar een baan in de zorg.
Onderwijs - Welke opleidingsmogelijkheden zijn er?
Hoe weet je wat je moet kennen, kunnen, doen en regelen?
De weg naar een baan of stage in de zorg is voor iedereen anders. Het hangt af van wat je al kunt, hoe goed je Nederlands spreekt, verstaat en schrijft en nog veel meer aspecten.
In Nederland is onderwijs heel belangrijk. Voor veel beroepen komt u alleen in aanmerking als u bepaalde diploma’s hebt behaald.

Klik op de link voor een pagina waarop het onderwijssysteem in Nederland kort uitgelegd.

Klik op de link voor een schematische weergave van het Nederlandse onderwijssyteem in onder andere het Arabisch en Farsi.

Klik op de link daaronder voor een korte uitleg van het systeem in het Engels.

De onderste link leidt naar een aantal succesverhalen.
In Nederland volgen alle kinderen van 4 tot 12 jaar basisonderwijs. Na het basisonderwijs zijn er drie vormen van voortgezet onderwijs:

  • Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo)
  • Hoger algemeen vormend onderwijs (havo)
  • Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo)
Na het voortgezet onderwijs zijn er drie vormen van vervolgonderwijs:

  • Wetenschappelijk onderwijs (wo)
  • Hoger beroepsonderwijs (hbo)
  • Secundair beroepsonderwijs (mbo)
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) bereidt studenten, zowel jongeren als volwassenen, voor op hun toekomst in de maatschappij.

Het mbo bestaat uit verschillende typen onderwijs.

Klik op de link voor informatie voor vluchtelingen die een mbo, hbo of universitaire opleiding willen volgen
Klik op de link hiernaast voor een beeld van 6 mogelijke routes voor (jongere) vluchtelingen waarin taal- en beroepsonderwijs op verschillende manieren worden gecombineerd, zodat zij een goede start op de arbeidsmarkt kunnen maken.

Het kan bijvoorbeeld dienen ter inspiratie om met een onderwijsinstelling in gesprek te gaan voor een mogelijke trajecten (inclusief organisatietips en financieringsmogelijkheden).

Een opleiding in het beroepsonderwijs geeft nieuwkomers perspectief op de arbeidsmarkt en op duurzame inburgering.

De Routegids 'Inburgering naar vakopleiding' beschrijft de ervaringen en mogelijkheden voor gecombineerde trajecten in het mbo. Routes die vluchtelingen ondersteunen bij hun route op weg naar de arbeidsmarkt.
In de praktijk blijkt dat vrijwilligerswerk, maar ook (taal)stages en werkervaringsplaatsen niet altijd functioneren als een zinvolle opstap naar betaald werk.

Hier vind je informatie over 'Werkend leren als opstap naar werk voor vluchtelingen'. 

Vier praktijken van werkend leren naast elkaar gelegd om een antwoord te formuleren op de vraag hoe vrijwilligerswerk voor vluchtelingen zo kan worden ingericht dat er daadwerkelijk sprake is van werkend leren.
Met de Subsidieregeling praktijkleren stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden.

Dankzij de regeling kunnen leerlingen, deelnemers, studenten of werknemers die een beroepsopleiding volgen, zich beter voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Werkgevers beschikken hierdoor over beter opgeleid personeel.
Sinds juli 2017 adviseert UAF  vluchtelingen die een MBO opleiding (willen) volgen. De mbo-helpdesk van UAF beantwoordt diverse vragen van vluchtelingen en hun begeleiders over alle aspecten van het middelbaar beroepsonderwijs.

Hierbij gaat het bijvoorbeeld om studie- en beroepskeuze, toelatingseisen, voorschakeltrajecten en de financiering van opleidingen. Tot 2019 breidt het UAF haar dienstverlening geleidelijk uit voor (de in potentie) middelbaar opgeleide vluchtelingen.

De mbo-helpdesk is bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag via het telefoonnummer van het UAF: (030) 252 08 35 of via de website (knop hiernaast).
UAF biedt informatie en begeleiding voor vluchtelingstudenten
Het UAF (University Assistance Fund) begeleidt al jaren vluchtelingstudenten bij hun HBO of universitaire opleiding en het vinden van een baan. Bekijk via de knop hiernaasteen filmpje in Engels, Frans of Tigrinya over wat het UAF doet.


Het UAF verzorgt op locatie voorlichtingen aan medewerkers/vrijwilligers van VluchtelingenWerk. Ook is er (digitaal) voorlichtingsmateriaal beschikbaar.
www.uaf.nl/aanmelden
Klik voor de Toolkit Taalondersteuning voor volwassen vluchtelingen van de  Raad van Europa

App Look2Speak
Dit is een eenvoudige app vol duidelijke pictogrammen, geordend in verschillende categorieën (in het Nederlands, Engels en Arabisch) zoals 'openbaar vervoer', ‘wonen', 'gezondheid' en 'eten'. De app is te downloaden uit zowel de Google Play Store als de Apple App Store
De WERK-portal.nl is een website met een groot aantal e-learningprogramma's voor laagopgeleiden tot niveau mbo 1 met soms extra oefenstof voor het niveau net daarboven.

Juist bij mensen met een  kwetsbare arbeidsmarktpositie is het blijven ontwikkelen van vaardigheden belangrijk om, zo zelfredzaam mogelijk, te kunnen functioneren in de maatschappij.

Onderwijs - Diploma's
Wie met een buitenlands diploma wil werken in Nederland, heeft een erkenning van dat diploma nodig. Het is belangrijk om te weten wat uw diploma's uit uw land van herkomst waard zijn. U kunt daarom uw diploma in Nederland laten waarderen. 
Download met de knop hiernaast een handig stroomschema om te zien of en hoe uw bestaande diploma in Nederland wordt geweaardeerd.


Informatie over de waardering van buitenlandse diploma's Doet u (binnenkort) de Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt voor uw inburgeringsplicht, naturalisatie of de aanvraag verblijfsvergunning onbepaalde tijd?

Dan kunt via de knop hiernaast Diplomawaardering of een Indicatie onderwijsniveau van uw buitenlandse diploma of opleiding aanvragen.

In het advies staat vermeld wat uw diploma van school of universiteit of opleiding waard is in Nederland. Dit is belangrijk als u werk wilt vinden in Nederland.
Onderwijs - Hoe moet je leren?
Voor vluchtelingen die gaan studeren in het hoger onderwijs heeft het UAF een lesprogramma ontwikkeld: Learning the Basics.

Het programma vormt een aanvulling op bestaande taal- en schakeltrajecten en is erop gericht dat vluchtelingen optimaal voorbereid aan een studie beginnen. Hierbij gaat het vooral om ‘soft skills’, zoals feedback vragen en geven. Voor elke module is een werkboek en een trainershandleiding ontwikkeld. Dit materiaal is gratis beschikbaar.
Plannen, organiseren & samenvatten zijn dingen die u moet kunnen voor het ontwikkelen van een goede, maar vooral ook een efficiënte studiemethode.

Even belangrijk is de manier waarop de leerling de leerstof instudeert, herhaalt en zichzelf toetst. Klik op de link voor een 4-tal methodes die u daarbij helpen.

De PDF Leren-leren laat zien wat goede en wat verkeerde manieren van leren zijn.
Solliciteren - Sollicitatievaardigheden
Het zoeken naar werk, het solliciteren op een baan gaat in Nederland vaak net iets anders. Hoe schrijft u een sollicitatiebrief, wat doet u aan. Hoe pakt u het gesprek aan?
'Net in Nederland' helpt u op weg bij het vinden van werk.

In een paar video's komt het zoeken naar vacatures aan bod, maar bijvoorbeeld ook wat u in Nederland aantrekt naar een sollicitatiegesprek.
Drie voormalig vluchtelingen geven in deze video tips & tricks voor het vinden van een baan in Nederland.

Zij hebben het VIP-programma (Vluchtelingen Investeren in Participeren) van VluchtelingenWerk Nederland gevolgd.
VluchtelingenWerk investeert samen met werkgevers, opleiders en lokale overheid in het project Vluchtelingen Investeren in Participeren (VIP).

1500 vluchtelingenworden voorbereid op werk met een integrale aanpak die aansluit op de inburgering, waardoor de barrières die er nu zijn voor arbeidsparticipatie van vluchtelingen worden verminderd.

Gesubsidieerd door het Europese Migratiefonds wordt dit landelijke project onder regie van regio Limburg uitgerold.
De Refugee Talent Hub is er voor statushouders die op zoek zijn naar een netwerk en hun kans op een baan willen vergroten.

Als u zich inschrijft wordt u in de database opgenomen.

Zo kan men u op de hoogte houden van komende events en u in contact brengen met diverse organisaties.

Hiermee vergroot u uw kans op een baan!
In Syrïe was Alaa accountant. In Nederland wilde hij zo snel mogelijk weer aan de slag.Dat solliciteren er hier heel anders aan toegaat, ontdekte hij tijdens de Meet & Greet voor statushouders van Hilton Hotels en VluchtelingenWerk.

"Ik kreeg complimenten over mijn cv, dat gaf zelfvertrouwen."
Dress for Succes  biedt mannen en vrouwen met een minimuminkomen representatieve kleding en praktische ondersteuning om goed voorbereid en verzorgd voor de dag te komen op hun sollicitatiegesprek en zo de kans op werk te vergroten
Solliciteren - Verklaring omtrent gedrag
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving.
Justis onderzoekt personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG's af.

Om een baan te kunnen krijgen is het in veel gevallen nodig om een VOG te kunnen overleggen. Voor sommige branches is dit zelfs (wettelijk) verplicht.

U krijgt in ieder geval een VOG als u geen strafbaar feit heeft gepleegd dat relevant is voor de betreffende functie.
Klik op de link hiernaast om een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen.

Een VOG kan worden afgegeven aan natuurlijke personen (mensen) en aan rechtspersonen (bedrijven/organisaties).

Als iemand een VOG aanvraagt, doet Justis onderzoek naar het justitiële verleden van een natuurlijk persoon (NP) of rechtspersoon (RP).



Inkomen - Uitkeringsinstanties
Vluchtelingen willen graag snel aan het werk. Totdat u werk hebt gevonden krijgt u financiële bijstand van de overheid.
Info en begeleiding vluchteling-studenten
Werk is een belangrijke stap in het opbouwen van een nieuw leven in Nederland.

U voelt zich nuttig en verdient uw eigen brood. Toch is het voor veel vluchtelingen moeilijk om aan werk te komen zolang ze de Nederlandse taal nog niet machtig zijn.

Totdat u werk hebt, krijgt u in Nederland financiële bijstand van de overheid.
Wat u moet weten over sociale zekerheid in Nederland wordt uitgelegd in een kort filmpje van Vluchtelingenwerk Nederland.

Klik op de link hiernaast om het te bekijken.
Inkomen - Werk en Belasting
Als je werkt, maar ook als je een uitkering hebt, moet er inkomstenbelasting worden betaald. Meestal doet je werkgever dit, of de gemeente wanneer je een bijstandsuitkering hebt.
Eén keer per jaar kan de Belastingdienst je vragen alle gegevens over je inkomen digitaal door te geven. Dit heet de aangifte.

Als u een brief hebt gehad van de Belastingdienst over de aangifte, dan moet u dit doen. De Belastingdienst berekent dan of u genoeg belasting hebt betaald, of misschien nog moet bijbetalen of juist geld terugkrijgt.

Om zeker te weten dat u de aangifte goed invult, kunt u hulp krijgen van de Belastingdienst. Umaakt hiervoor een afspraak via de Belastingtelefoon: 0800-0543.
In Nederland betaal je belasting, maar asl je weinig inkomen hebt kun je ook geld krijgen van de belasting.

Dat zijn Toeslagen. Klik op de link voor een filmpje met meer informatie.
Het kan behoorlijk ingewikkeld zijn: je finananciën op orde brengen in een vreemd land.

In dit filmpje van VluchtelingenWerk Nederland worden de principes uitgelegd waarmee je overzicht houdt.
Als er te veel inkomstenbelasting voor u is betaald, bijvoorbeeld als ju een deel van het jaar in een azc hebt verbleven, kunt u met het M-formulier geld terugkrijgen.

Maar let op: het kan zijn datuw gemeente die teruggave ziet als inkomsten. Deze trekt de gemeente dan van uw uitkering af.

Dus informeer vooraf hoe de gemeente omgaat met belastingteruggave voordat u het M-formulier invult.
Inkomen - Tegemoetkoming in kosten opleiding (DUO)
Volg je een opleiding of ga je starten met een opleiding? Heb je een verblijfsvergunning asiel, of regulier onbepaalde tijd? En ben je tussen 18 en 30 jaar? Dan kun je meestal een tegemoetkoming (voor voortgezet onderwijs en mbo) of studiefinanciering (voor mbo, hbo en universiteit) aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Vluchtelingen tot 30 jaar die een opleiding willen volgen aan het MBO, HBO of een universiteit kunnen studiefinanciering ontvangen indien zij voldoen aan de voorwaarden.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) legt stapsgewijs uit hoe studiefinanciering in zijn werk gaat (klik op de knop links).

Indien de cliënt een uitkering van de gemeente ontvangt, is er toestemming nodig van de gemeente om te mogen studeren (soms met behoud van uitkering), omdat je vanuit de Participatiewet een verplichting hebt tot arbeidsinschakeling.

Het levenlanglerenkrediet is een mooie regeling ook voor vluchtelingen die nog graag willen studeren.

Sinds1 september 2017 kan iedereen tot 55 jaar oud die geen recht heeft op studiefinanciering het levenlanglerenkrediet aanvragen: een lening om het collegegeld of lesgeld te betalen van een wettelijk erkende opleiding in het mbo, hbo of aan de universiteit.

Je vraagt het aan voor de duur van je opleiding, meestal is dit 4 jaar. De hoogte van het bedrag dat je mag lenen hangt af van de hoogte van het collegegeld of lesgeld van je opleiding.

Het geleende bedrag moet binnen 15 jaar na het beëindigen van het krediet afgelost zijn.

Het maandbedrag dat moet worden terugbetaald is inkomensafhankelijk.

Let op! Het langlevenlerenkrediet mag alleen ingezet worden om collegegeld of lesgeld van te betalen.
Het UAF begeleidt vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan. Ook als u geen verblijfsvergunning hebt of niet in aanmerking komt voor studiefinanciering, kunt u misschien financiële steun krijgen voor de studie die je gaat volgen, denk bijvoorbeeld aan collegegeld, taalcursussen, boeken en reiskosten.

Het UAF kan ook helpen met uw studiekeuze en u begeleiden tijdens uw studie en bij het zoeken naar een baan.

Hiervoor moet u zich als cliënt aanmelden bij het UAF. Klik op de link en lees meer over de selectieprocedure en wat het UAF doet.
Dde informatie over de activiteiten en ondersteuning van het UAF is ook beschikbaar in Tigrinya en het Arabisch.

Klik op de links hiernaast om naar de site geleid te worden.
Begeleiding - Wie kom je tegen? Wat kunnen ze voor je doen?
Wie kan helpen werk te vinden? Informeer bij uw gemeente welke mogelijkheden er zijn in uw woonplaats en omgeving.
Raad & Respons heeft eeninfoblad re-integratieinstrumenten gemaakt voor VluchtelingenWerk. Het bespreekt uitgebreid de opties voor scholings- en re-integratieinstrumenten.

Dit infoblad wordt per kwartaal bijgewerkt.
Bij het infoblad hoort de 'Routekaart naar werk' waar de opties ook grafisch zijn weergegeven.

Een aantal gemeenten heeft de samenwerking met het UAF vastgelegd in een convenant. Die samenwerking biedt vluchtelingen de ruimte om te studeren met behoud van uitkering.

Ook worden zij gedurende hun studie vrijgesteld van sollicitatieverplichtingen. Klik op de link voor meer informatie.
Deze Routekaart naar werk helpt je om gemakkelijk inzicht te krijgen welke scholings- en re-integratiemogelijkheden er zijn voor de vluchteling.

Zo kun je zien
  • hoe cliënten hun arbeidskansen kunnen vergroten;
  • welke regelingen er zijn om een werkgever over de streept te trekken;
  • welke financiële tegemoetkomingen er zijn voor vluchtelingen en (4) wat voor opties er zijn bij zelfstandig ondernemerschap.

Bij de routekaart hoort het Infoblad re-integratieinstrumenten waarin alle instrumenten uitgebreid worden toegelicht.
Begeleiding - Door NGO's
Hieronder een overzicht met handige websites die je verder kunnen helpen
Het UAF zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals, en voor hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Dat doen ze al sinds 1948 onder het motto: "We zijn ervan overtuigd dat íedereen die zijn kennis kan benutten, betekenisvol is in Nederland. Dáárom maken we ons daar sterk voor."

Met kennis en ervaring adviseert en verbindt het UAF vluchtelingen, vrijwilligers, onderwijsinstellingen, (lokale) overheden en werkgevers.
VluchtelingenWerk investeert samen met werkgevers, opleiders en lokale overheid in het project Vluchtelingen Investeren in Participeren (VIP).

1500 vluchtelingen worden voorbereid op werk met een integrale aanpak die aansluit op de inburgering, waardoor de barrières die er nu zijn voor arbeidsparticipatie van vluchtelingen worden verminderd.

Gesubsidieerd door het Europese Migratiefonds wordt dit landelijke project onder regie van regio Limburg uitgerold.
De Refugee Talent Hub is er voor statushouders die op zoek zijn naar een netwerk en hun kans op een baan willen vergroten.

Als u zich inschrijft wordt u in de database opgenomen.

Zo kan men u op de hoogte houden van komende events en u in contact brengen met diverse organisaties.

Hiermee vergroot u uw kans op een baan!
Werkwijzervluchtelingen.nl is het online startpunt voor informatie over (arbeids)participatie van vluchtelingen in Nederland.

Hier vindt u informatie over wetgeving, beleid, ondersteuningsmogelijkheden en best practices op het gebied van vluchtelingen en (vrijwilligers)werk, inburgering en onderwijs.

In november 2018 vond het webinar ‘Vluchtelingen aan het werk’ plaats.Klik op de link om dit webinar terug te kijken.
Share by: