NL Vluchtelingen - Ambassadeurs

Ambassadeurs en sleutelfiguren
Rolmodellen en verbindende schakels
In heel Nederland zijn sleutelpersonen actief. Ze zijn opgeleid in het kader van het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders van Pharos en GGD GHOR Nederland.

Naast gezondheidsvoorlichting kunnen sleutelpersonen de verbindende schakel zijn tussen gemeenten en statushouders.

Het inzetten van sleutelpersonen past in het streven om statushouders zelf in te zetten bij het bevorderen van de gezondheid van mede-statushouders. Zij weten wat werkt en hoe je mensen het beste kunt bereiken.


Op dit platform helpen Eritrese zorgprofessionals die in Nederland verblijvenTigrinya sprekende nieuwkomers met informatie over gezondheid en zorg in Nederland.

Dit draagt bij aan een snellere integratie en het vergroten van de zelfredzaamheid van Eritrese nieuwskomers.

Hoe ondersteun je de Eritrese nieuwkomers als gemeente het beste? Klik op de button voor veel informatie en een filmpje over ondersteuning van nieuwkomers uit Eritrea
Good practice GGD in Amsterdam e.o.

De GGD biedt gemeenten van Amsterdam-Amstelland naast het PGA aanbod in het AZC, ook een zogenaamd ‘pluspakket’ voor statushouders.Het peer-educators project is een onderdeel hiervan.Het aanbod bestaat onder andere uit gezondheidsvoorlichting voor en door statushouders.

Deze gezondheidsvoorlichting wordt gegeven door mensen die zelf ook net nieuw in Nederland zijn.
Dat maakt dat er een echte klik is, los van het aspect van de taal. Je kunt zien dat de voorlichter en de groep elkaar goed begrijpen.
De Facebookpagina’s Syriërs Gezond in Nederland voorziet in een behoefte aan laagdrempelige, toegankelijke en betrouwbare informatie over gezondheid en welzijn in Nederland.
Cultuursensitieve ambassadeurs

EVA vzw pleit ervoor dat werkzoekende mantelzorgers in de thuiszorg aan de slag gaan als cultuursensitieve zorgambassadeurs. Hun talent en kracht zijn een troef voor de thuiszorgdiensten in Brussel en elders
De Facebookpagina’s Syriërs Gezond in Nederland voorziet in een behoefte aan laagdrempelige, toegankelijke en betrouwbare informatie over gezondheid en welzijn in Nederland.
Good practice uit Brussel

Mensen die in de zorg in België werken vertellen waarom ze dat doen.
Drie voormalig vluchtelingen geven tips & tricks voor het vinden van een baan in Nederland.

Zij hebben het VIP-programma van VluchtelingenWerk Nederland gevolgd. En met succes.
Vluchtelingen aan het woord over integreren in Nederland.
"Het geeft mij een voldaan gevoel," zegt Mariska, derde jaars verzorgende IG: "Het werk wordt alsmaar leuker omdat ik meer verantwoordelijkheid krijg. En het is dankbaar werk omdat ik ouderen kan helpen."

Een tweetalige Bruggenbouwer draagt aanzienlijk bij aan effectieve participatie van nieuwkomers. FutureWork en Nieuwlander  bieden een stevig introductieprogramma van 8 dagen over relevante wetgeving, communicatietechnieken en welzijn met verschillende top docenten. Je kan via FutureWork ook sleutelpersonen tijdelijk in dienst nemen of leerwerk trajecten starten opleiding. Wil je maar informatie of 'Bruggenbouwer' inzetten in je gemeente, klik dan op de button.

Share by: