NL Casemanager - Zorg en Zorgberoepen in beeld

Hoe ziet de gezondheidszorg in Nederland eruit?
Nederland heeft een goede gezondheidszorg. De zorg is onderverdeeld in ' lijnen'.

Eerstelijnszorg is zorg waar u zelf zonder verwijzing naartoe kunt gaan. Dit kan behandeling zijn door de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige.

De tweedelijnsgezondheidszorg is zorg waar u alleen met een verwijzing naartoe gaan. Bijvoorbeeld een specialist in het ziekenhuis waarnaar de huisarts doorverwijst.
Zorgberoepen in beeld
De zorgsector is breed en bestaat uit verschillende 'branches'; van ziekenhuiszorg tot gehandicaptenzorg en van geestelijke gezondheidszorg tot jeugd- en ouderenzorg. De functies en functie-eisen verschillen per branche.
De stie Werken en leren in de zorg geeft een mooi overzicht van zorgberoepen en -opleidingen
Op de webite van de nationale beroepengids is een apart deel gewijd aan Zorg en Farmacie.

Kijk welke opleiding en competenties je nodig hebt.

Ontdek de zorg op de gelijknamige website. Filter de verhalen van zorgcollega’s, bijvoorbeeld op hun achtergrond of interesses en ontdek meteen welke beroepen, opleidingen en kansen passen bij jou.
Cultuur op de werkvloer
In de zorgsector heerst, net als bij andere sectoren een bepaalde cultuur; een manier van omgaan met elkaar en met de taken. Het helpt om te weten hoe het 'hoort' in een cultuur.
In veel opzichten is de zorgcultuur een afgeleide van de landscultuur.

Klik op de link voor een globaal overzicht van hoe men in bepaalde landen omgaat met zaken als communicatie, leiderschap, onenigheid en knopen doorhakken.
Hoe kun je omgaan met onuitgesproken cultuurverschillen?

Hoe 'hoort' het in een bepaalde cultuur? Vrijwilligers en professionals die werken met statushouders, krijgen steeds vaker training in cultuursensitief werken.
Hoe organiseren we duurzame integratie van statushouders?

Voor 'statushouders- in- beeld' spraken vijftig professionals en veertig statushouders over de dilemma's in het integratieproces.
Ook de omgang met ouderworden en ouderen is een kwestie van cultuur.

Op deze Duitstalige site maken ze er een leerzaam spel van.
Ambassadeurs
De zorgsector is veelzijdig en gecompliceerd. Een ambassadeur geeft de sector - of een bepaald deel daarvan - een gezicht en informeert laagdrempelig en inspirerend over het werk en de inhoud.
In heel Nederland zijn sleutelpersonen actief. Ze zijn opgeleid in het kader van het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders van Pharos en GGD GHOR Nederland.

Naast het geven van gezondheidsvoorlichting kunnen sleutelpersonen de verbindende schakel zijn tussen gemeenten en statushouders. Het inzetten van sleutelpersonen past in het streven om statushouders zelf een rol te laten spelen bij het bevorderen van de gezondheid van mede-statushouders.
Eritreeërs Gezond

Op de Facebookpagina Eritreeërs Gezond helpen Eritrese zorgprofessionals die in Nederland verblijven, Tigrinya sprekende nieuwkomers met informatie over gezondheid en zorg in Nederland.

Syriërs Gezond

De Facebookpagina’s Syriërs Gezond in Nederland voorziet in een behoefte aan laagdrempelige, toegankelijke en betrouwbare informatie over gezondheid en welzijn, in Nederland.
Share by: