NL Casemanager - Vluchteling in beeld

Vluchteling in beeld
Als casemanager gaat u voor IDZ-UDZ aan het werk met statushouders, dat zijn  vluchtelingen met een verblijfsvergunning asiel.

Ook kunt u te maken krijgen met hervestigers (uitgenodigde vluchtelingen) en na-reizigers; mensen die op grond van gezinshereniging asiel (nareis) naar Nederland zijn gekomen in het bezit van afgeleide of zelfstandige asielstatus.

Hier vindt u achtergrondinformatie over de doelgroep en hun achtergrond.
Onderwijs in land van herkomst

Informatie over buitenlandse onderwijssystemen is een hulpmiddel bij het begrip over het opleidingsniveau, en daardoor ondersteuning, van de statushouder.

Klik op de links voor uitgebreide beschrijvingen van onderwijs in verschillende landen.
Intercultureel communiceren, het overbruggen van verschillen in het coderen en interpreteren van een bericht, gaat makkelijker als je je bewust bent dat er verschillen kunnen bestaan.

Kennis van culturele verschillen kan hierbij helpen.

Download de PDF voor een praktische introductie.

Ook de Handreiking cultuursensitief werken van de VNG biedt tal van handvatten


Cultuur land van herkomst

Tussen personen van verschillende achtergrond is er verschil in gedrag, overtuigingen, waarden en normen, gewoonten, gebruiken en dergelijke.

Ten aanzien van een opleiding of  werken in de zorg kunnen er verschillen zijn in waarden en normen, genderverhoudingen, rolpatronen en kledingkeuze.

Download de PDF's voor meer inzicht.
Wat biedt IDZ-UDZ u?

• We dagen u uit en geven u de vrijheid om met dit project om het beste uit uzelf en anderen te halen

• Ondersteuning, vorming (cursus/training opleiding) en intervisie binnen de groep casemanagers

• Een prettige sfeer , veel voldoening

• Een dynamische uitdaging, waar geen enkel traject hetzelfde is

• Vergoeding reiskosten volgens afspraak
Sleutelpersonen, rolmodellen en ambassadeurs
Het inzetten van sleutelpersonen, rolmodellen en ambassadeurs past in het streven om statushouders zelf in te zetten bij het bevorderen van de gezondheid van mede-statushouders. Zij weten wat werkt en hoe je mensen het beste kunt bereiken.
Sleutelpersonen

In Nederland zijn sleutelpersonen  opgeleid in het kader van het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders van Pharos en GGD GHOR Nederland.
Naast het geven van gezondheidsvoorlichting, kunnen sleutelpersonen de verbindende schakel zijn tussen gemeenten en statushouders. Het inzetten van sleutelpersonen past in het streven om statushouders zelf in te zetten bij het bevorderen van de gezondheid van mede-statushouders. Zij weten wat werkt en hoe je mensen het beste kunt bereiken.
Laagdrempelige facebook-pagina's

Laagdrempelige en toegankelijke (gezondheids)informatie wordt vaak uitgewiseld via social media, waaronder natuurlijk Facebook.
De kracht van de facebookpagina’s is het directe bereik van nieuwkomers en het vertrouwen dat de inzet van professionals uit het land van herkomst hen biedt. Ook zorgprofessionals maken gebruik van de facebookpagina’s om informatie toegankelijk te maken in hun contact met patiënten/cliënten.

Klik op de links voor dedicated Facebookpagina's
Peer educators

Gezondheidsvoorlichting die wordt gegeven door mensen die zelf ook net nieuw in Nederland zijn, maakt dat er een echte klik is, los van het aspect van de taal.

Bij de GGD Amsyterdam werken ze veel met deze zogeheten peer educators.
Hoe is  nu?


Vluchtelingen aan het woord over wintergreen in Nederland.
Welk traject hebben vluchtelingen afgelegd?
Hoe meer we weten, hoe beter we kunnen communiceren. Waar komen de vluchtelingen vandaan? Wat hebben ze meegemaakt? Hoe werkt de asielprocedure. Bekend maakt bemind!
Feiten en cijfers over vluchtelingen

Ineen animatiefilmpje uit 2016 heeft Vluchtelingenwerk Nederland feiten en cijferfs op een beeldende manier inzichtelijk gemaakt. Klik op de link voor het filmpje.
Hoe werkt de asielprocedure?

In een informatief filmpje legt Vluchtelingenwerk Nederland wat de belangrijkste stappen zijn in een asielprocedure.

De tweede link gaat naar een animatie waarin de asielprocedure op een eenvoudige manier wordt verhelderd.
Bekend maakt bemind - Volwassenen

In minder dan vier minuten een overzichtelijk beeld van vluchtelingen, hun achtergrond en beweegredenen en de asielprocedure en verblijf in Nederland

Bekend maakt bemind - Kinderen

Basisisinformatie op een voor kinderen begrijpelijke manier geanimeerd in een filmpje van Vluchtelingenwerk Nederland
Share by: