NL Casemanager - Inleiding

Het belang van de casemanager
Vluchtelingen vormen een zeer diverse groep. Ze zijn vaak zeer gemotiveerd om in Nederland te gaan werken, maar lopen tegen drempels aan waardoor het vaak niet lukt om zonder ondersteuning een baan te vinden.

Vertragende factoren zijn bijvoorbeeld de taal niet voldoende machtig zijn, de Nederlandse arbeidsmarkt niet kennen, diploma’s die niet aansluiten bij de vraag op de arbeidsmarkt en een lange periode van inactiviteit.

Een casemanager levert een bijdrage aan de integratie en participatie van de vluchteling en adviseert, ondersteunt en begeleidt de vluchteling op weg naar een baan in de zorg. H/Zij heeft hierbij oog voor eventuele welzijns- en zorgobstakels.

De casemanager, soms ook trajectbegeleider genoemd, coacht de vluchteling, is het eerste aanspreekpunt en ondersteunt de vluchteling bij contact met uitkeringsinstanties en andere organisaties zoals toekomstige werkgevers.

Onderzoek heeft het belang van de (vrijwillige) casemanager aangetoond. De casemanager is de 'spin in het web', de persoon die de statushouder gedurende het gehele traject naar een duurzame  leer- /werkplek  ondersteunt.
Voor vluchtelingen is het vaak moeilijk om op eigen kracht bij een bedrijf binnen te komen. Jobcoaches helpen hen daarbij. 

Een filmpje van jobcoach Selma waarin een beeld wordt geschetst van het werk van de jobcoach.
Het belang van een baan
Het hebben van een baan is een belangrijk onderdeel van de integratie. Met een baan kunnen statushouders (financieel) op eigen benen staan en actief deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Daarnaast is arbeidsparticipatie ook van belang voor de Nederlandse economie.
In Nederland hebben asielzoekers en vluchtelingen met een verblijfsvergunning verschillende rechten en plichten. Hoe zit dat precies?Klik op de link naar de factsheet voor antwoord op vragen als: hebben asielzoekers recht op medische zorg? Is een inburgeringscursus verplicht? En krijgen vluchtelingen met voorrang een woning?

Klik op de link 'Arbeidsparticipatie' voor feiten en cijfers over arbeidsmarkt & integratie.
Informatie over bijstand
Totdat een statushouder werk heeft, krijgt hij/zij in Nederland financiële bijstand van de overheid. Via de link 'Bijstand' gaat u naar een pagina met informatie daarover.
Project Startbaan van Vluchtelingenwerk Nederland voor Vluchteling-Studenten begeleidde de eerste drie jaar achthonder vluctelingen naar werk. Klik op de link voor een filmpje met info over het project.

Arts in Nederland via project Startbaan. Kijk naar het filmpje met Firas uit Irak die zijn droom probeert waar te maken.
Share by: