NL Casemanager - De weg naar werk en opleiding

De weg naar werk en opleiding
Om in Nederland aan de slag te kunnen in de zorgsector moet een vluchteling een flinke weg afleggen. Afhankelijk van vooropleiding, land van herkomst en einddoel, moet er veel worden geregeld en zijn er heel wat aandachtspunten.
Privacy: wat zijn de belangrijkste do's en donts in het kader van de algemene verordening gegevensbestemming (AVG)?

Download de 'Spelregels voor de omgang met vertrouwelijke gegevens van cliënten' die Vluchtelingenwerk Nederland opstelde
Onderwijs - Inburgeren en Nederlands leren
Als een vluchteling in Nederland komt wonen, doet h/zij er goed aan om snel de taal te leren, gebruiken te ontdekken, en de geschreven én ongeschreven regels te kennen. Dat heet integratie. Integreren kan soms moeilijk zijn, maar het is ook ontzettend interessant en enerverend: er gaat een heel nieuwe wereld open!
Alles begint met inburgeren.

Via deze links nog even compact de belangrijkste informatie over het integratieproces.
De Rijksoverheid heeft een website ingericht voor iedereen die gaat inburgeren.

Vluchtelingen werk Nederland heeft op haar website ook anderstalige informatie over inburgeren.
Voor vluchtelingen die aan hun toekomst willen werken en geen hoger scholingsniveau dan mbo4 hebben is er de STOOF scholingsvoucher van € 500, in te zetten voor een arbeidsmarktrelevante scholing of cursus.
Blijf op de hoogte van subsidiemogelijkheden in 2019 vanuit Tel mee met Taal. Klik op de link om aan te melden voor de nieuwsbrief.
Onderwijs - welke opleidingsmogelijkheden zijn er?
In het project In de zorg - Uit de Zorgen is een stroomschema ontwikkeld waarmee eenvoudig is te bepalen hoe de weg naar werk of stage in de zorg kan verlopen. Hieronder links naar meer informatie over scholing en opleidingsmogelijkheden
Klik op de link voor een pagina waarop het onderwijssysteem in Nederland kort wordt uitgelegd voorvluchtelingen.De Nederlandse overheid wil dat iedereen een diploma (startkwalificatie) haalt. Wie geen werk heeft en een uitkering aanvraagt, kan tot de 27ste verjaardag verplicht worden om een diploma te halen. Ook zijn er voor asielzoekers verschillende opleidingsmogelijkheden. Kinderen hebben geen keuze: zij moeten naar school, ongeacht hun verblijfsstatus.
Klik voor een schematische weergave van het Nederlandse onderwijssysteem.

Ook in ander andere talen zoals het Arabisch en Farsi is hier een schematische weergave als PDF beschikbaar.

Op de site van Nuffic staat informatie voor vluchtelingen die een opleiding willen volgen op MBO, HBO of universitair niveau.
MBO Helpdesk

Sinds juli 2017 adviseert UAF ( (University Assistance Fund)) ook vluchtelingen die een MBO opleiding (willen) volgen. De mbo-helpdesk van UAF beantwoordt diverse vragen van vluchtelingen en hun begeleiders over alle aspecten van het middelbaar beroepsonderwijs.De mbo-helpdesk is bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag via het telefoonnummer van het UAF: (030) 252 08 35
Het UAF (University Assistance Fund) begeleidt  vluchtelingstudenten bij hun HBO of universitaire opleiding en het vinden van een baan.

Om te kijken of een vluchteling in aanmerking komt voor begeleiding door UAF kan men de Support Scan invullen. Hier is ook een checklist voor aanmelding te vinden
Met de Subsidieregeling praktijkleren stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden.
In de handreiking Werkend leren als opstap naar werk voor vluchtelingen zijn vier praktijken van werkend leren naast elkaar gelegd om te kijken hoe vrijwilligerswerk voor vluchtelingen zo kan worden ingericht dat er daadwerkelijk sprake is van werkend leren.
Een breed gedragen samenwerkingsverband in Zuid-Limburg, waarin alle onderwijsinstellingen (21) voor mbo, vmbo, voortgezet speciaal onderwijs , praktijkonderwijs, gemeentes, UWV, provincie Limburg  en ondernemers in Zuid-Limburg samenwerken, om te komen tot een toekomst- en arbeidsmarktgericht onderwijs en toeleiding naar arbeid voor speciale doelgroepen.
Klik voor de ISK routegids 'Inburgering naar Vakopleiding' met 6 mogelijke MBO-routes voor (jongere) vluchtelingen.

De Routegids 'Van ISK/Inburgering naar vakopleiding' beschrijft de ervaringen en mogelijkheden voor gecombineerde trajecten in het mbo. Routes die vluchtelingen ondersteunen bij hun route op weg naar de arbeidsmarkt.

Klik op het stroomschema voor meer inzicht in diploma(waardering) en werkervaring van de vluchteling.
EVA: “Geef mij ze maar.” zei teamleider Mar-Jan van Galen van MBO Amersfoort en ging met veertien studenten van start met de entreeopleiding voor anderstaligen (EVA).

En daar heeft ze geen spijt van. Zes jaar later telt haar afdeling 360 studenten en kan ze al veel succesverhalen delen.

Wil een cliënt de inburgering afronden en zich tegelijkertijd voorbereiden op een bacheloropleiding?

Dan is er de prebachelor bij Zuyd Hogeschool. Die duurt één jaar.
In drie kwartier behandelt het webinar 'Vluchtelingen aan het werk' de obstakels op de arbeidsmarkt voor vluchtelingen en de aanpak van VIP2, het project van VluchtelingenWerk dat vluchtelingen ondersteunt om een goede start te maken op de arbeidsmarkt.

Charles en Emma vertellen hoe Charles met hulp van Emma zijn droombaan vond.
De WERK-portal.nl is een website met een groot aantal e-learningprogramma's voor laagopgeleiden tot niveau mbo 1 met soms extra oefenstof voor het niveau net daarboven.

Een middel dat (kosten)efficiënt en flexibel ingezet kan worden.
Klik op de link voor de antwoorden op veelgestelde vragen over of en welk onderwijs vluchtelingen mogen volgen.

Voor een overzicht van projecten en initiatieven op het gebied van (vrijwilligers)werk, opleiding en taal, klik op de link Initiatieven.
Onderwijs - hoe moet je leren?
Om als statushouder de weg te vinden in het Nederlandse onderwijssysteem is een aantal hulpmiddelen beschikbaar. Het meeste materiaal is gratis te gebruiken.
'Learning the basics' is een door het UAF ontwikkeld lesprogramma voor vluchtelingen die gaan studeren in het hoger onderwijs.

Het programma vormt een aanvulling op bestaande taal- en schakeltrajecten en is erop gericht dat vluchtelingen optimaal voorbereid aan een studie beginnen. Hierbij gaat het vooral om ‘soft skills’, zoals feedback vragen en geven. Voor elke module is een werkboek en een trainershandleiding ontwikkeld. Dit materiaal is gratis beschikbaar.
Onderwijs - diplomawaardering
Het is belangrijk om te weten wat diploma's uit het land van herkomst waard zijn. U kunt daarom een diploma in Nederland laten waarderen.
Doet uw cliënt (binnenkort) de Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt voor de inburgeringsplicht, naturalisatie of de aanvraag verblijfsvergunning onbepaalde tijd? Dan kunt hij of zij via www.idw.nl gratis een Diplomawaardering of een Indicatie onderwijsniveau van het buitenlandse diploma of opleiding aanvragen.

In het advies staat vermeld wat het diploma van school of universiteit of opleiding waard is in Nederland.
Klik op de link voor het stroomschema dat inzicht geeft in de waarde in Nederland van buitenlandse diploma's en werkervaring.
Onderwijs - Begeleiding door NGO's
Tools, middelen en adviezen via NGO
De handleiding perceptie-beïnvloeding volgens het 7E-model bestaat uit een stappenplan dat
de gebruiker de mogelijkheid om geeft per doelgroep een strategie en acties op te zetten met het oog op perceptie-beïnvloeding.

Indien een organisatie alle stappen met succes doorloopt of heeft doorlopen
moet zij in principe in staat zijn om de beoogde projectdoelstellingen ook op langere termijn én
duurzaam om te zetten binnen de organisatiestructuur –en cultuur.
Klik op de link voor het stroomschema dat inzicht geeft in de waarde in Nederland van buitenlandse diploma's en werkervaring.

Een aantal gemeenten heeft de samenwerking met het UAF vastgelegd in een convenant. Die samenwerking biedt vluchtelingen de ruimte om te studeren met behoud van uitkering.

Ook worden zij gedurende hun studie vrijgesteld van sollicitatieverplichtingen
Share by: