Vluchteling in beeld
Het project Ín de zorg - Uit de zorgen' begeleidt statushouders (verblijfsvergunning met asiel), hervestigers, uitgenodigde vluchtelingen en nareizigers met afgeleide of zelfstandige asielstatus naar een baan of stage in de zorg.
Als zorgverlener ben je een belangrijke schakel tussen je vluchtelingcollega en de zorgvrager. Als je de vluchtelingcollega ziet als een volwaardig professional en hem of haar ook zo behandelt, draag je bij aan een soepel integratie.
Vraag gerustom begeleiding op de werkvloer in dit proces, bijvoorbeeld door middel van supervisie, intervisie of coaching.
Kijk eerst eens hieronder om een beter beeld te krijgen van je vluchtelingcollega's en hun achtergronden.
Hoe vluchtelingen zich voelen (PDF)
Rapport Syrische vluchtelingen aan het werk (PDF)
Brochure Syrische vluchtelingen aan het werk (PDF)
Cultuur land van herkomst
Tussen personen van verschillende achtergrond is er verschil in gedrag, overtuigingen, waarden en normen, gewoonten, gebruiken en dergelijke.
Ten aanzien van een opleiding of werken in de zorg kunnen er verschillen zijn in waarden en normen, genderverhoudingen, rolpatronen en kledingkeuze.
Download de PDF's voor meer inzicht.
Intercultureel coachen (PDF)
Cultuursensitief werken
Toolbox cultuursensitief werken
Waneer vluchteling?
Interculturele communicatie
Intercultureel communiceren, het overbruggen van verschillen in het coderen en interpreteren van een bericht, gaat makkelijker als je je bewust bent dat er verschillen kunnen bestaan.
Kennis van culturele verschillen kan hierbij helpen.
Download de PDF Intercultureel coachen voor een praktische introductie
Intercultureel communiceren, het overbruggen van verschillen in het coderen en interpreteren van een bericht, gaat makkelijker als je je bewust bent dat er verschillen kunnen bestaan.
Kennis van culturele verschillen kan hierbij helpen.
Download de PDF Intercultureel coachen voor een praktische introductie
Welk traject hebben vluchtelingen afgelegd?
Hoe meer we weten, hoe beter we kunnen communiceren. Waar komen de vluchtelingen vandaan? Wat hebben ze meegemaakt? Hoe werkt de asielprocedure. Bekend maakt bemind!
Bekend maakt bemind - Volwassenen
Bekend maakt bemind - Kinderen
Feiten en cijfers over vluchtelingen
In een animatiefilmpje uit 2016 heeft Vluchtelingenwerk Nederland feiten en cijfers op een beeldende manier inzichtelijk gemaakt. Klik op de link voor het filmpje.
Luister ook naar vluchetlingen aan het woord over hun integratie in Nederland
Hoe werkt de asielprocedure?
In een informatief filmpje legt Vluchtelingenwerk Nederland wat de belangrijkste stappen zijn in een asielprocedure.
De tweede link gaat naar een animatie waarin de asielprocedure op een eenvoudige manier wordt verhelderd.
Buitenlandse onderwijssystemen en cultuur
Informatie over buitenlandse cultuur en onderwijssystemen is een hulpmiddel bij het begrip over het opleidingsniveau, en daardoor ondersteuning, van de statushouder.
Klik op de link voor een uitgebreide beschrijving van buitenlandse onderwijssystemen
De doelgroep vluchtelingen vergt bijzondere aandacht vanwege cultuurverschillen, opleiding en werk dat niet aansluit op de Nederlandse arbeidsmarkt.
De voornaamste horde moet eerst worden genomen: de taal.
De echte cijfers
In de media en in de politiek wordt van alles gezegd en geschreven over asielzoekers en vluchtelingen. Het is belangrijk dat in de discussies de goede cijfers worden gebruikt
De door VluchtelingenWerk Nederland verzamelde cijfers geven inzicht in wie er bescherming zoeken in Nederland en Europa en wat de kenmerken zijn van de vluchtelingen die in Nederland bescherming vonden.
Wanneer is iemand vluchteling?
Dit is bepaald in het Vluchtelingenverdrag. De meeste vluchtelingen in Nederland zijn hier ooit als asielzoeker naartoe gekomen.
Maar wat is het verschil tussen vluchteling en asielzoeker?