BE Begeleiding 1. Wie, hoe en waarom

Begeleiding Wie, hoe en waarom?
Doelstelling van de Info & Tools voor begeleiders is het faciliteren van begeleiders om de vluchteling zo goed mogelijk te ondersteunen in het traject naar een duurzame opleiding en/of baan in de zorg.
Voor wie?

In België werken heel wat professionelen en vrijwilligers dagelijks met mensen met een vluchtelingenstatuut. 

Zij ontwikkelden heel wat expertise en handige tools die het begeleiden van een persoon met een vluchtelingenstatuut vergemakkelijken

Deze tools zijn praktisch voor iedereen die werkt met een persoon met een vluchtelingenstatuut, vrijwilliger of professional.  Immers, ook begeleiders kennen overtuigingen en (denk)patronen die een succesvolle begeleiding van een vluchteling naar integratie in de zorgsector kunnen bemoeilijken.
Wat?

We verzamelden er hier info en tools rond:

(1) hoe te werken met mensen met een vluchtelingenachtergrond,

(2) taal,

(3) werken rond cultuursensitieve zorg en

(4) werken aan een cultuursensitieve organisatie.

Dit is geen exhaustief overzicht. 
(1)    Werken met mensen een vluchtelingenachtergrond.

Voor een medewerker die niet langer dan  één jaar in dienst is kun je in Vlaanderen gratis beroep doen op een werkplekarchitect voor job-en/of taalcoaching.

Hoe? Stuur een email naar SPOC-FH@Compaan.be met de vermelding van het type coaching, de locatie, de contactgegevens van de leidinggevende en het ingevuld formulier voor inzagerecht. Via de link kan je kijken hoe je lid kan worden



(3)    Werken rond cultuursensitieve zorg

Het platform Pigmentzorg richt zich naar hulpverleners uit zorg- en welzijnsorganisaties die (willen) werken met patiënten en cliënten met een migratieachtergrond. Zij ontwikkelden een toolbox Cultuursensitieve zorg
Het gratis leertraject Ziedet?  biedt hulpverleners en hun opleiders praktische en didactisch onderbouwde lesmaterialen met ‘cultuursensitieve zorg’ als thema.

Via zes online modules  werken cursisten aan dialoogvaardigheden die ze nodig hebben bij een cultuursensitieve hulpverlening.

(4)    Werken aan een cultuursensitieve organisatie

De Vlaamse samenleving wordt steeds diverser. Ook in de hulpverlening zal het cliëntenbestand alleen maar toenemen in diversiteit. Binnen zorgorganisaties zal men meer moeten inzetten op diversiteit binnen het huidige personeelsbestand.

Hoe kunnen zorg- en welzijnsorganisaties hiermee omgaan? Bijgaande links geven je heel wat tips.
Deze link leidt naar een film over de dialoogtafels georganiseerd door Familiehulp.

De dialoogtafels waren één stap in het veranderings– en perceptietraject georganiseerd door het project om medewerkers op een positieve manier te laten kijken naar mensen met een vluchtelingenstatuut; als potentiële collega of zorgverlener.

Wilt u meer weten over dit perceptietraject? Email naar idzudz@familiehulp.be

Buddy werking in het kader van IDZ-UDZ
De buddy fungeert als soort case manager en adviseert, ondersteunt en begeleidt de persoon met een vluchtelingenstatuut op weg naar een baan in de zorg en heeft hierbij oog voor eventuele welzijns- en zorgobstakels.

Onderzoek heeft het belang van de (vrijwillige) casemanager aangetoond. De casemanager is de 'spin in het web', de persoon die de vluchteling gedurende het gehele traject naar een duurzame  leer- /werkplek  ondersteunt.
(1)    LPV buddies

Het Limburgs platform voor vluchtelingen (LPV) is een netwerk van vrijwilligers, comité’s, organisaties en personen die zich inzetten voor "Mensen op de Vlucht" in Limburg.

Deze organisatie is één van de projectpartners om vluchtelingen te werk te stellen in de zorg. Hun vrijwilligers, buddies, ondersteunen vluchtelingen op een praktische en emotionele manier.

Een aantal van hen fungeert als ‘zorgbuddy’ en ondersteunen vluchtelingen naar een zoektocht in een job in de zorg
.
Nood aan de extra ondersteuning van een zorgbuddy? Contacteer info@limburggastvrij.be

(2)    Fiets buddies

Veel personen van buitenlandse herkomst hebben nooit leren fietsen, omdat er in hun land geen fietscultuur was of er niemand was om het hen te leren.

In Belgisch Limburg worden fietscursussen voor personen van buitenlandse herkomst georganiseerd maar merken we dat deelnemers na afloop van de cursus toch nog bang zijn om alleen het verkeer in te gaan. 

Een fietsbuddy kan daarvoor ingeschakeld worden. Zij gaan een stukje fietsen met de beginnende fietser, zorgen voor fietsgewenning en kunnen zelfs het woon-werktraject verkennen samen met de vluchteling.

Contacteer info@limburggastvrij.be om op zoek te gaan naar een fietsbuddy

Share by: