NL Casemanager - Achtergrondinformatie

Achtergronden - Onderzoek - Rapporten
Op deze pagina vindt u (links naar) diverse onderzoek relevant voor het project
In de zorg - Uit de zorgen.
Het hebben van een baan is een belangrijk onderdeel van integratie van vluchtelingen.

Met een baan kunnen vluchtelingen (financieel) op eigen benen staan en nemen ze actief deel aan de Nederlandse samenleving. Daarnaast is arbeidsparticipatie van vluchtelingen ook van belang voor de Nederlandse economie.

Klik op de link voor recente feiten en cijfers.
Meer aandacht voor omgaan met geld en een betere afstemming met meer maatwerk tussen gemeenten, maatschappelijke organisaties en statushouders bij arbeidsbemiddeling.

Dat zijn de twee voornaamste aanbevelingen die tot dusver naar voren komen uit het onderzoek dat KIS en partners doen naar de zelfredzaamheid van nieuwkomers.
In de factsheet Integratie en participatie voor gemeenten van VNG vindt u relevante informatie over participatie en integratie veelgestelde vragen en tips voor gemeenten om de regie te nemen binnen het huidig wettelijk kader.

Daarnaast biedt de factsheet informatie over wat er al gebeurt op de COA-locatie voordat statushouders in een gemeente komen wonen.
Klik op de link voor een verkenning van parallelle aanpak bij inburgering voor goede integratie.

De verkenning laat zien dat er veel vraag is naar meer regie op de inburgering. Daarmee hangt samen dat de meeste gemeenten met betrekking tot parallelle aanpakken (gelijktijdig werken aan huisvesting, taalverwerving, opleiding en werk) het wiel zelf uit moeten vinden.
Statushouders leren sneller de taal en kunnen direct participeren met trajecten waarin gelijktijdig wordt gewerkt aan de ontwikkeling van taal- en werkvaardigheden.

Dat is een belangrijke conclusie van het regioplan over duale trajecten taal en werk voor statushouders.
Klik op de link voor de eindrapportage Future Proof for Care and Cure, over de uitdagingen van de zorgsector in de Euregio Maas-Rijn.

De zorgsector is een belangrijke economische factor in de Euregio Maas-Rijn. Zeventien procent van de totale werkgelegen-heid in de regio wordt in deze sector gecreëerd. Door de demografische evolutie in Europa wordt een toenemende
behoefte aan zorgverleners verwacht.

Klik op de link voor een Cohortstudie van asielmigranten die in januari 2014-juli 2016 naar Nederland zijn gekomen op het gebied van gezinshereniging, huisvesting, onderwijs, arbeidsmarkt, sociale zekerheid en geregistreerde criminaliteit.
Klik op de link naar het advies van de Onderwijsraad ten aanzien van de vraag: hoe kan het onderwijs vluchtelingen beter op weg helpen?

De raad richt zich daarbij op kinderen en volwassenen zonder startkwalificatie.

Klik op de lnk voor het oonderzoek van KIS en partners naar de zelfredzaamheid van nieuwkomers.
Meer aandacht voor omgaan met geld en een betere afstemming met meer maatwerk tussen gemeenten, maatschappelijke organisaties en statushouders bij arbeidsbemiddeling. Dat zijn de twee voornaamste aanbevelingen die tot dusver naar voren komen.

Klik op de link voor de eindrapportage Future Proof for Care and Cure, over de uitdagingen van de zorgsector in de Euregio Maas-Rijn.

De zorgsector is een belangrijke economische factor in de Euregio Maas-Rijn. Zeventien procent van de totale werkgelegen-heid in de regio wordt in deze sector gecreëerd. Door de demografische evolutie in Europa wordt een toenemende
behoefte aan zorgverleners verwacht.

De recente groep vluchtelingen evenals beleidsmakers en sociale professionals kunnen veel leren van de vluchtelingen die al eerder naar ons land zijn gekomen.

Hoe vonden zij hun weg en welke tips kunnen zij geven? Klik op de link voor het artikel.
De buurtmonitor integratie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een update gehad en geeft de meest actuele cijfers over integratie in Nederland.

De monitor gaat over verschillende onderwerpen, ook over zorg en welzijn.
Klik op de link voor een Cohortstudie van asielmigranten die in januari 2014-juli 2016 naar Nederland zijn gekomen op het gebied van gezinshereniging, huisvesting, onderwijs, arbeidsmarkt, sociale zekerheid en geregistreerde criminaliteit.
Een infographic die inzichtelijk maakt hoe verschillende culturen zich tot elkaar verhouden op thema's als 'vertrouwen', 'relaties', 'communicatie' en 'leiderschap'.
Op verzoek van de ministeries van OCW en SZW starten in 2019 pilots praktijkleren met een praktijkverklaring in het mbo.

De pilots richten zich op werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie, voor wie het behalen van een mbo-certificaat of mbo-diploma vooralsnog niet haalbaar lijkt.

Het doel van de pilots is om te onderzoeken of praktijkleren met praktijkverklaring een manier kan zijn om het perspectief op (duurzaam) werk voor deze werkenden en werkzoekenden te vergroten.
Een infographic die inzichtelijk maakt hoe gemeenten te werk gaan bij het bemiddelen van vluchtelingen naar werk.
Een onderzoek naar ondersteuning van studenten met een vluchtelingenachtergrond op het hoger onderwijs door Diana van Dijk en Anne Kooiman van Hogeschool Rotterdam
Discriminatie verminderen is allesbehalve simpel, want het is een hardnekkig probleem. Gelukkig zijn er allerlei professionals en vele vrijwilligers die methodes ontwikkelen om discriminatie tegen te gaan. Denk aan gastlessen op scholen, campagnes of trainingen op de arbeidsmarkt. Maar hierbij lopen zij soms tegen dilemma’s aan, zo hebben de onderzoekers van KIS gemerkt. Vanuit de wetenschappelijke onderzoeken die deze onderzoekers hebben gedaan, geven zij een aantal mogelijke invalshoeken om hiermee om te gaan.
Het CBS volgt sinds 2017 alle asielzoekers die vanaf 2014 bij COA-opvang zijn ingestroomd en de statushouders die vanaf 2014 een verblijfsvergunning asiel hebben ontvangen, inclusief hun nareizigers en gezinsherenigers.

Deze vierde jaarlijkse rapportage van dit cohort­onderzoek geeft inzicht in de instroom van asielzoekers bij het COA en in de samenstelling van de nieuwste groep statushouders. Daarnaast wordt in deze webpublicatie een actueel beeld geschetst van hoe het gaat met de statushouders die sinds 2014 een verblijfsvergunning asiel hebben gekregen.

Er worden cijfers gepresenteerd over het verblijf in COA-opvang, de wachttijd tot het verkrijgen van een verblijfsvergunning, huisvesting, inburgering, huishoudenssamenstelling, gezinshereniging, onderwijs, werk en inkomen, zorggebruik en criminaliteit.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de ministeries Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Justitie en Veiligheid (JenV), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Discriminatie verminderen is allesbehalve simpel, want het is een hardnekkig probleem. Gelukkig zijn er allerlei professionals en vele vrijwilligers die methodes ontwikkelen om discriminatie tegen te gaan.

Denk aan gastlessen op scholen, campagnes of trainingen op de arbeidsmarkt. Maar hierbij lopen zij soms tegen dilemma’s aan, zo hebben de onderzoekers van KIS gemerkt. Vanuit de wetenschappelijke onderzoeken die deze onderzoekers hebben gedaan, geven zij een aantal mogelijke invalshoeken om hiermee om te gaan.
Share by: