Dat leverde allerlei inzichten op, maar het belangrijkste wat ik ervan heb meegenomen is het belang van het hebben van een maatje.
Daarom hebben we alle kandidaten ook met z’n tweeën op een afdeling geplaatst. Verder vond ik de workshop wat algemeen, al droeg het zeker bij aan bewustwording en draagvlak. Tijdens de koffiepauzes hebben we het er ook vaker over gehad hoe het bij hen thuis ging vroeger. Wij hebben hier een heel open cultuur, maar hoe was dat bij hen? Hoe ervaren ze het hier?
Het is de bedoeling dat ze gewoon net als iedereen meedraaien, maar natuurlijk houden we wel een beetje rekening met gevoeligheden in het begin. Mannen liet ik met mannen meelopen, om het niet meteen te zwaar te maken; het zijn vaak diepgelovige mensen.
Een vrouwelijke stagiaire van wie ik dacht dat ze wel wat meer begeleiding nodig had, koppelde ik aan een vrouw met het geduld om daar begrip voor op te brengen. In die zin is het wel maatwerk, je probeert de beste match te vinden.”
De match met de bewonersHoe matchte het met de bewoners? Marij: "Die zijn al wat ouder en soms minder flexibel, maar ook zij reageerden goed. Soms wat onwennig, de eerste twee, drie keer, daarna is het gewoon: die is anders, maar dat is geen probleem.
We hebben in gesprekjes van tevoren ook duidelijk gemaakt dat het mensen zijn die ook niet zelf gekozen hebben voor een bestaan als vluchteling. En als er dan vooroordelen zijn, moet je er gewoon niet te veel aandacht aan schenken.
Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Moet je dat mensen kwalijk nemen? Als de stagiaire of medewerker dan doet wat je graag hebt, is het klaar. Na een paar dagen was er met niemand meer een probleem."
DriveHoe zijn de stagiaires bevallen? Susan: “We staan er nog steeds 500% achter. Ik denk dat we er straks ook een aantal goede medewerkers aan overhouden. Er een enorme drive achter; ze willen zo graag en dat stralen ze uit. Anderzijds zijn ze meestal ook al wat ouder en hebben meer levenservaring, dat scheelt ook.”
Marij vult aan: “Dat is natuurlijk een essentieel verschil. Laten we eerlijk zijn, we zijn het natuurlijk erg goed gewend hier in Nederland. Maar zij ontvluchten een oorlog, hebben alles achter moeten laten en proberen nu hun kansen te grijpen. En ze willen iets terugdoen, iets betekenen voor de maatschappij die hen heeft opgevangen.”
Susan: “We zijn ook bereid om tijd en aandacht te investeren, maar dat doen we eigenlijk voor iedereen, ook voor jeugd die van een hangplek komt. En dat zal op de andere afdelingen niet anders zijn."