NL Casemanager - Persoonlijke omstandigheden

Persoonlijke omstandigheden
Op deze pagina vindt u extra achtergrondinformatie ten aanzien van persoonlijke omstandigheden die te pas kan komen bij het traject van de statushouder naar werk of stage in de zorgsector
Persoonlijke omstandigheden
Ook persoonlijke omstandigheden van de statushouder spelen mee bij het gaan volgen van een opleiding of aan het werk gaan.
In checklist vind u een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden.
Checklist
  • Heeft u toestemming (van uw uitkeringsinstantie) om te studeren/werken?
  • Heeft u kinderopvang nodig
  • Heeft u vervoer
  • Bent u (geestelijke/lichamelijk) in staat om opleiding te volgen/ te werken?
  • Heeft u taalondersteuning nodig?
Nieuw in Nederland, zijn veel dingen onbekend en complex. Zolang je de Nederlandse taal nog niet machtig bent, is het moeilijk de juiste informatie te vinden.

Klik op de link naar de pagina op de website van Vluchtelingenwerk Nederland met relevante informatie voor vluchtelingen in de eigen taal: فارسی, Somali, العربية, English, دری, Français, en ትግርኛ.
Net in Nederland is een website van de Nederlandse Publieke Omroep met programma’s met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling.

Aan de hand van on demand media-aanbod wil Net in Nederland nieuwkomers in ons land, zoals vluchtelingen en immigranten, wegwijs maken in onze samenleving.
Waar lopen nieuwe statushouders tegenaan in hun integratieproces? Welke organisaties ondersteunen hen bij de integratie en waar zouden deze organisaties op moeten letten?

In 30 thematische filmpjes geven vluchtelingen, medewerkers van VluchtelingenWerk, klantmanagers en beleidsmedewerkers van gemeenten en andere betrokkenen hun beeld van integratie en wat daarvoor nodig is
Vragen over gezondheid en participatie van vluchtelingen? Op de website van Pharos is heel veel informatie te vinden.
De Handreiking ´Geef ons de tijd…´ Begeleiding van vluchtelingen met oog voor psychische gezondheid  geeft houvast aan niet-zorgprofessionals, vrijwilligers, klantmanagers en docenten die te maken hebben met statushouders.

Zij kunnen signalen opvangen als vluchtelingen psychische klachten hebben. De handreiking helpt hen om daarop passend te reageren.
Vluchtelingen vinden het vaak ingewikkeld om regie te nemen op hun leven in Nederland omdat het vraagt om andere kennis en vaardigheden dan in het thuisland.

Gemeenten experimenteren daarom met het aanbieden van toekomst- of empowermenttrainingen en ze zijn positief over de uitkomsten. Een empowermenttraining gaat vaak verder dan informatie over de arbeidsmarkt. Het gaat ook om het versterken van de mentale gezondheid: hoe is het zelfbeeld? Hoe gaat iemand om met stress? De combinatie is van belang: succesvol participeren kan niet los worden gezien van een goede (mentale) gezondheid.
Vrouwelijke statushouders hebben minder vaak een baan dan mannelijke statushouders.

Degenen die wel werken hebben vaak flexcontracten en dreigen nu door het coronavirus werkloos te worden. Ook in deze drukke tijden bij gemeenten is het belangrijk dat er aandacht is en blijft voor vrouwelijke statushouders met een afstand tot de arbeidsmarkt.

KIS komt met een handreiking, die vóór de coronacrisis is geschreven, voor primair gemeenten, met daarin informatie, tips en inspirerende voorbeelden.
Share by: